Incertitudinea politica actuala nu a afectat deocamdata evolutiile economice apreciate ca "incurajatoare", considera Nicolae Idu, seful reprezentantei CE in Romania. "Romania se va confrunta cu o contractie de 8% in acest an, potrivit estimarilor noastre, in vreme ce in Uniunea Europeana, contractia medie va fi de 4%. Asta pentru ca acolo s-au aplicat planuri inteligente care sa asigure crestere pe termen mediu si lung", a mai explicat Idu, in cadrul unei conferinte organizata de Institutul European din Romania si Comisia Europeana.

El a mai aratat ca pana in prezent, sectorul bancar pare relativ neinfluentat de criza, dar "riscurile nu au disparut, in special din cauza procentului in crestere de imprumuturi neperformante. Situatia balantei de plati s-a imbunatatit, deficitul de cont curent s-a redus, iar fluxurile de capital au fost mai bune decat se astepta.

Incertitudinea politica actuala nu a influentat, pana in prezent, aceste evolutii", e de parere seful reprezentantei CE. El a sugerat necesitatea unor eforturi suplimentare pentru consolidarea fiscala. "Este improbabil ca nivelul de deficit bugetar tintit sa fie atins in 2009", a conchis Idu.

In statele UE, Guvernele au alocat 3-4% din PIB pentru a invinge criza economica, sumele destinate acestui scop ridicandu-se la peste 400 de miliarde de euro, a mai aratat Idu in prezentarea sa.