Datoria publica totala a Romaniei a fost, la sfarsitul lunii septembrie, de 140,09 miliarde lei, in crestere cu 27,6% comparativ cu sfarsitul anului trecut, ponderea acesteia in PIB ajungand astfel la 28,17%, potrivit Ministerului Finantelor Publice, scrie Cristian Orgonas, pe blogul lui.

Faptul ca in acest an datoria publica a crescut puternic nu este in sine o surpriza pentru ca, la nivel mondial, putine sunt tarile care nu s-au confruntat cu un asemenea fenomen, insa la noi banii au fost cheltuiti cum nu se poate mai prost.

Cu alte cuvinte, daca guvernele altor tari si-au asumat o crestere a datoriilor pentru a avea fonduri cu care sa isi ajute propriile economii (vezi uriasele programe anticriza implementate in diverse tari), in Romania datoria publica a crescut din cauza ca guvernul s-a imprumutat masiv pentru a avea banii necesari platii salariilor si pensiilor.

Acesta este si motivul pentru care foarte multe economii au iesit deja din recesiune, in timp ce noi vom fi nevoiti sa mai asteptam cel putin inca un trimestru.

Mai mult, o eventuala trecere pe plus a economiei Romaniei in trimestrele urmatoare nu se va datora programelor stralucite aplicate de actualul Guvern, ci in special revenirii economiei mondiale.

Partea buna a lucrurilor este ca, in ciuda acestor cheltuieli, ponderea datoriei publice in PIB este inca mica, dar viteza cu care creste ar trebui sa ingrijoreze autoritatile.

Probabil ca, pana la sfarsitul lui 2009, datoria publica va reprezenta mai mult de 30% din Produsul Intern Brut, iar anul viitor nu poate decat sa creasca, din moment ce deficitul bugetar de 5,9% preconizat pentru 2010 trebuie finantat de undeva.

Sa nu mai vorbim despre faptul ca nu am avut niciun fel de program anticriza (sau am avut prea multe?!?), astfel ca aceasta crestere a datoriei publice nu a ajutat cu nimic economia Romaniei in afara faptului ca a sustinut la un anumit nivel consumul populatiei.

Comenteaza pe Khris, un 'blog cu atitudine'.