Presiunile asupra cursului de schimb s-ar putea diminua dupa al doilea tur al alegerilor prezidentiale din Romania, iar dobanzile interbancare pe termen scurt s-ar putea apropia de nivelul dobanzii de politica monetara, se arata intr-un raport al Erste Bank. Analistii bancii austriece mai noteaza insa ca aceste lucruri depind si de viteza cu care se va forma un nou guvern si de implementarea reformelor convenite cu FMI.

"Opinia noastra este ca indiferent de guvernul care va veni la putere dupa alegerile prezidentiale, acesta va avea putine optiuni pentru perioada urmatoare. Instalarea unui guvern nou, cu puteri depline, sustinut de o majoritate confortabila si motivat sa implementeze reformele publice agreate cu institutiile financiare internationale sunt ingredientele cheie pentru consolidarea fiscala pe termen mediu si pentru imbunatatirea perspectivelor asupra Romaniei", se arata in raport.

Documentul mai arata ca tensiunile dintre principalele partide politice nu ajuta in atingerea tintelor macroeconomice agreate cu partenerii straini, avand in vedere ca aceste criterii de performanta sunt dificil de atins chiar in perioadele de stabilitate politica.

Tinta de deficit bugetar pentru 2010 stabilita cu FMI este descurajanta

In acelasi raport, analistii Erste prognozeaza ca deficitul bugetar al Romaniei va fi in acest an de 7,3% din PIB, urmand sa scada anul viitor la 6,6% din PIB. Acestia arata ca tinta de deficit bugetar pentru 2010 stabilita cu FMI la 5,9% din PIB este "destul de descurajanta, in contextul experientelor trecute si al dificultatilor din prezent care intarzie reformele din sectorul public".

Pentru 2011, Erste Bank prognozeaza un deficit bugetar de 5,6% din PIB.

Grupul austriac si-a mentinut prognoza cu privire la evolutia economiei pentru acest an, estimand o contractie economica de 8%. Analistii estimeaza insa ca economia Romaniei va inregistra o usoara revenire in 2010, cand Produsul Intern Brut (PIB) va creste cu 0,2%, in vreme ce in 2011 economia ar urma sa creasca cu 1,7%.

In ce priveste contul curent, Erste prognozeaza un deficit de 5,1% din PIB in acest an. Acesta se va ajusta usor in urmatorii ani, urmand sa ajunga la 4,7% din PIB in 2010 si la 4,5% din PIB in 2011.