Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca emisiunea in format MP3

PricewaterhouseCoopers: Companiile din Romania fac 113 plati catre stat in decurs de un an

Companiile din Romania fac 113 plati catre stat, in decurs de un an. Timpul petrecut pentru a face aceste plati este de 202 ore, pentru fiecare companie, se arata intr-un raport al PricewaterhouseCoopers. Romania se afla astfel pe ultimul loc in randul celor 181 de tari analizate, in functie de numarul platilor care trebuie facute catre stat. Inaintea Romaniei se afla Belarus, Uzbekistan, Ucraina si Muntenegru. De cealalta parte, cele mai putine plati sunt facute in Maldive, Qatar, Suedia, Hong Kong si Norvegia.

Seful FMI: Jumatate din pierderile bancilor nu au fost inca publicate

Jumatate din pierderile bancare provocate de criza financiara nu au fost inca publicate. Declaratia ii apartine directorului Fondului Monetar International, Dominique Strauss-Kahn. Sistemele bancare "raman subcapitalizate" in multe economii avansate, iar conditiile financiare sunt "departe de a fi normale", a precizat Strauss-Kahn. Declaratia acestuia vine dupa ce, in urma cu trei luni, FMI a anuntat ca bancile ar mai putea detine active toxice de 1.500 miliarde de dolari. Active care ar putea afecta pietele de creditare si care ar putea incetini revenirea economiei mondiale. Mai avem drum lung de parcurs, a concluzionat seful Fondului Monetar Interantional.

Industria Bulgariei a ajuns la nivelul din 1985, ca urmare a crizei economice

Criza economica a readus industria Bulgariei la nivelul din 1985. Concluzia apartine unei analize realizate de Asociatia Industriasilor din Buglaria si de Fundatia Friedrich Ebert. Desi anul trecut, sectorul industrial din tara vecina a reusit sa egaleze cel mai bun nivel inregistrat de Bulgaria, dupa de 20 de ani de lupta cu tranzitia post-comunista, anul acesta criza economica globala a lovit fara precedent industria. Potrivit Asociatiei Industriasilor, salariile din sectorul industrial au inregistrat in perioada 1998-2008 o crestere neta de 14,6 procente.

SUA: Vanzarile de locuinte care au mai avut cel putin un proprietar au crescut intr-un ritm record pentru ultimii trei ani

In Statele Unite ale Americii, vanzarile de locuinte care au mai avut cel putin un proprietar au crescut intr-un ritm record, pentru ultimii trei ani. Tranzactiile de acest tip s-au majorat cu 10% in octombrie, pe piata americana. O cifra mult peste asteptarile analistilor, in conditiile in care cumparatorii au dorit sa profite de o facilitate care consta intr-un credit fiscal de 8.000 de dolari, acordat persoanelor care cumpara pentru prima data o locuinta. Vanzarile acestui tip de locuinte au ajuns la 6,1 milioane de unitati pe an. Facilitatea fiscala ar fi trebuit sa expire la sfarsitul acestei luni, dar a fost prelungita pana la 30 aprilie anul viitor. Si dobanzile scazute pentru creditele ipotecare au ajutat la majorarea vanzarilor; asociatia agentilor imobiliari afirma ca ratele din octombrie sunt cele mai mici practicate pe piata americana din 1971.

Vladimir Putin: Vom lansa un program Rabla pentru ajutarea producatorilor locali de automobile

Rusia lanseaza un program Rabla pentru ajutarea producatorilor locali de automobile. Anuntul a fost facut de premierul rus Vladimir Putin, care a declarat ca cei care vor renunta la masinile vechi pentru a-si lua automobile noi fabricate local vor beneficia de o prima de casare de aproape 1.200 euro. Vanzarile de masini noi s-au injumatatit anul acesta in Rusia, dupa ani de crestere sustinuta. Producatorul masinilor Lada trebuie sa renunte la cateva zeci de mii de angajati pentru a supravietui. In acest context, Vladimir Putin a anuntat declansarea programului Rabla ca parte a unui plan amplu prin care Rusia ar trebui sa iasa din recesiune.