Creditul neguvernamental a crescut cu 1,2% in octombrie, pentru a treia luna consecutiv. Depozitele rezidentilor au crescut cu doar 0,2%

de Dragos Comache     HotNews.ro
Marţi, 24 noiembrie 2009, 12:33 Economie | Finanţe & Bănci

Soldul creditelor acordate populatiei si firmelor a crescut in luna octombrie cu 1,2% fata de luna anterioara, pentru a treia luna consecutiv, pana la 201,21 miliarde de lei, pe fondul avansului componentei in valuta, potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei (BNR). Ritmul anual de crestere a creditarii s-a intensificat fata de luna anterioara, de la 2,4% la 4,2%.

Astfel, la sfarsitul lunii octombrie, creditul in lei a scazut cu 0,5% fata de luna anterioara, in timp ce creditul in valuta a crescut cu 2,2%. Exprimat in euro, creditul in valuta s-a diminuat cu 0,1%.

Soldul creditelor in valuta acordate populatiei a urcat cu 2,8% fata de luna anterioara in vreme ce finantarile in lei au scazut cu 0,5%. Comparativ cu luna octombrie a anului trecut, creditul in valuta a urcat cu 13,5%, pana la echivalentul a 61,72 miliarde de lei, iar imprumuturile in moneda nationala s-au redus cu 5,3%, la 39,19 miliarde de lei.

In ceea ce priveste segmentul persoanelor juridice, in octombrie creditele in lei au coborat cu 0,4% fata de luna anterioara si cu 8,7% comparativ cu luna octombrie 2008 pana la 40,58 miliarde de lei. Creditele in valuta au urcat cu 1,7% comparativ cu luna septembrie si cu 13,0% fata de aceeasi luna din 2008, la 59,70 miliarde de lei.

Creditul guvernamental, al administratiei centrale, administratiilor locale, administratiilor sistemelor de asigurari sociale, s-a diminuat in luna octombrie cu 7,4%, pana la 39,84 miliarde de lei. La sfarsitul lunii octombrie, creditul guvernamental s-a majorat cu 231,8% fata de aceeasi perioada din 2008.

Depozitele rezidentilor au crescut cu doar 0,2% in octombrie

Depozitele rezidentilor clienti neguvernamentali au crescut in luna octombrie cu 0,2% fata de luna anterioara, pana la nivelul de 162,06 miliarde de lei.

Comparativ cu luna anterioara, depozitele in lei ale populatiei au scazut cu 0,7%, pana la 58,58 miliarde de lei, iar fata de finele lunii octombrie 2008 au crescut cu 17,2%. In cazul depozitelor in lei ale persoanelor juridice, acestea s-au diminuat cu 1,8% fata de luna anterioara si cu 1,7% comparativ cu aceeasi luna din 2008, pana la 40,85 miliarde de lei.

Depozitele in valuta ale rezidentilor gospodarii ale populatiei si persoane juridice, exprimate in lei, au crescut cu 2,5%, pana la nivelul de 62,63 miliarde de lei, iar exprimate in euro, depozitele in valuta au avansat cu 0,2%, pana la 14,58 miliarde de euro. Comparativ cu aceeasi luna a anului precedent, depozitele in valuta ale rezidentilor exprimate in lei au crescut cu 27,5% si cu 8,7% daca sunt exprimate in euro.

Depozitele in valuta ale populatiei exprimate in lei au crescut cu 28,4% si cu 9,4% daca sunt exprimate in euro. Totodata, depozitele in valuta ale persoanelor juridice, exprimate in lei, s-au majorat cu 26,3%. Exprimate in euro, depozitele in valuta ale rezidentilor persoane juridice au crescut cu 7,6%.


Citeste mai multe despre   
Material sustinut de BCR

VIDEO Antreprenor StartUp Nation / Fondatorul Scolii de Bijuterie Contemporana: Eu nu vin la serviciu, eu vin in propriul meu atelier, in care imi exprim ideile. Ceea ce misca industria asta sunt ideile, nicidecum cifrele

David Sandu s-a ocupat de designul de bijuterii de cand era copil si a invatat pe cont propriu tot ceea ce stie. Assamblage - Scoala de Bijuterie Contemporana a aparut drept consecinta a acestei pasiuni. David face parte dintr-o industrie creativa emergenta, insa atat el, cat si cei care au trecut in ultimii 7 ani pe la bancurile de lucru ale scolii sale se vad adesea nevoiti sa spuna ca fac alte lucruri, pentru ca activitatea lor nu exista intr-un cadru legal.

249 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSSESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Sâmbătă