Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca emisiunea in format MP3

ING si Allianz-Tiriac nu vor mai putea castiga noi clienti la fondurile de pensii private obligatorii prin repartizare aleatorie

Primii doi jucatori de pe piata pensiilor private obligatorii, ING si Allianz-Tiriac, nu vor mai primi participanti din repartizarea aleatorie la cele doua fonduri de pensii administrate, pe o perioada de doi ani. Aceasta este urmarea unor modificari legislative aprobate de arbitrul pietei de pensii private, care vizeaza fondurile ce detin cote de piata de peste 20%. Modificarea privind repartizarea aleatorie vizeaza atat incurajarea efortului depus de jucatorii mai mici cat si evitarea riscului de concentrare a participantilor catre unele fonduri. Noile reglementari, care vor intra in vigoare la 1 ianuarie 2010, afecteaza direct primii doi jucatori din aceasta piata ING si Allianz-Tiriac, care prin fondurile de pensii administrate detineau la sfarsitul lui octombrie cote de piata de 33,2% si respectiv 25,5%. Oficialii ING au precizat ca recenta modificare reprezinta o incalcare a legislatiei primare si o discriminare pentru anumiti jucatori din piata.

Creditul neguvernamental a crescut cu 1,2% in octombrie, pentru a treia luna consecutiv

Soldul creditelor acordate populatiei si firmelor a crescut in luna octombrie cu 1,2% fata de luna anterioara, pentru a treia luna consecutiv, pana la 201,21 miliarde de lei, pe fondul avansului componentei in valuta, potrivit datelor Bancii Nationale. Ritmul anual de crestere a creditarii s-a intensificat fata de luna anterioara, de la 2,4% la 4,2%. Astfel, la sfarsitul lunii octombrie, creditul in lei a scazut cu 0,5% fata de luna anterioara, in timp ce creditul in valuta a crescut cu 2,2%. Exprimat in euro, creditul in valuta s-a diminuat cu 0,1%.

Rompetrol a ieftinit benzina si motorina cu trei bani/litru

Rompetrol a redus preturile de referinta la combustibilii comercializati in reteaua proprie cu trei bani pe litru. Ultima modificare a preturilor carburantilor comercializati de Rompetrol a avut loc in data de 27 octombrie, cand benzina si motorina au fost scumpite cu cinci bani pe litru.

Economia SUA a crescut cu 2,8% in al treilea trimestru

Economia Statelor Unite a crescut in cel de-al treilea trimestru cu 2,8% comparativ cu perioada similara a anului trecut. Departamentul Comertului a revizuit in scadere avansul PIB estimat initial la 3,5. Cresterea Produsului Intern Brut (PIB) vine dupa patru trimestre consecutive de contractie.

In trimestrul anterior, Produsul Intern Brut (PIB) al SUA a scazut cu 0,7%.

Economia americana a intrat in recesiune la finele anului 2007, aceasta fiind cea mai severa perioada de scadere economica de la Marea Depresiune din anii '30.

Designul vehiculului care ar putea sa depaseasca 1.600 km/h la sol e finalizat

Echipa care acum 11 ani a depasit recordul de viteza la sol, atingand 1.228 km/h, a terminat designul noului super-vehicul, care ar trebui sa atinga peste 1.600 km/h pe un desert din Africa de Sud, in 2011. Vehiculul ar trebui sa atinga 1.600 km/h in 40 de secunde de la plecarea de pe loc si e propulsat atat de o racheta cat si de un motor de avion de lupta.

La final cateva repere ale zilei:

Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Radu Berceanu, verifică derularea programului de dezvoltare a infrastructurii Aeroportului Henri Coandă

Si, tot astazi, se lanseaza programul pilot "Decide-ţi cariera potrivită", organizat de Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale.