"Interventiile valutare ale BNR au avut in vedere, in primul rand, ca o depreciere excesiva a monedei nationale sa fie evitata, iar nivelul si pasul acesteia sa fie corelate cu progresele inregistrate in ajustarea contului curent”, a declarat guvernatorul BNR in dizertatia cu ocazia primirii titlului de membru corespondent al Academiei Regale a Doctorilor din Spania.

Isarescu a mai precizat ca BNR a urmarit evolutia cursului de schimb real efectiv, in corelatie cu presiunile la adresa competitivitatii externe ce decurg din derularea negocierilor salariale.

„In al doilea rand, interventiile valutare au fost calibrate in functie de evolutia rezervelor valutare. Rezervele valutare acumulate in urma interventiilor din perioada de supraapreciere, la care s-au adaugat sumele primite in contextul acordului de finantare convenit cu FMI, UE si alte institutii financiare internationale, au permis bancii centrale sa intervina in sprijinul monedei nationale”, a mai punctat Guvernatorul.

Potrivit acestuia, marimea si momentul interventiilor au fost legate de controlul lichiditatii pe piata monetara, in conditiile in care finantarea deficitului bugetar s-a realizat prin utilizarea sumelor primite in contextul acordului international de finantare.

„In alte economii deprecierea este dorita de autoritati, date fiind efectele favorabile asupra competitivitatii externe. In acest sens pot fi amintite interventiile masive efectuate de Banca Nationala a Elvetiei si devalorizarea dolarului singaporez din primavara anului 2009, interventiile sistematice ale Bancii Israelului si interventiile concertate ale bancilor centrale din Thailanda, Coreea de Sud, Singapore si Filipine.

In cazul economiei romanesti, unele ajustari ar fi fost foarte dureroase fara asistenta financiara externa”, a mai explicat Isarescu.