Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca emisiunea in format MP3

Mihai Tanasescu: Sper ca reducerea fiscalitatii, masura prevazuta in acordul politic incheiat astazi, sa nu aiba un rol important in politicile viitorului Guvern

Masurile economice din acordul politic incheiat intre PNL si PSD ar duce la o scadere a veniturilor bugetare, si asa precare. Avertismentul vine de la reprezentantul Romaniei la Fondul Monetar International, Mihai Tanasescu. Intr-un interviu acordat HotNews.ro, Tanasescu a declarat ca spera ca reducerea fiscalitatii, masura prevazuta in acordul politic, sa nu aiba un rol important in politicile viitorului Guvern. O decizie politica in sprijinul reducerii nivelului taxelor si impozitelor ar conduce la o scadere a veniturilor bugetare, si asa aflate la un nivel redus. "In momentul de fata, cuvantul cheie este prudenţa. Atat pe partea politicilor monetare, cat si a celor fiscale", a subliniat reprezentantul Romaniei la FMI. Reducerea fiscalitatii este primul principiu aflat la baza guvernarii comune PSD-PNL, trecut ca atare in Acord.

Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei: In urmatoarele luni vom analiza planul societatilor energetice de a se uni

Consiliul Concurentei prefera varianta infiintarii a doua mari companii pe piata energetica, in detrimentul crearii unei societati mamut. Este greu de crezut ca oficialii de la Comisia Europeana isi vor da acordul pe o singura companie, a declarat pentru HotNews.ro presedintele Consiliului, Bogdan Chiriţoiu. In ceea ce priveste infiintarea celor doua companii, Consiliul Concurentei incearca sa evite situatia in care apare un actor atat de mare, incat sa poata impune o crestere a preturilor pentru agentii economici si pentru consumatori. Investigatia va fi declansata in urmatoarele saptamani, a precizat Bogdan Chiritoiu. Iar unul dintre aspectele care va face obiectul analizei se refera la ajutoarele de stat. Guvernul a demarat, recent, procedurile de reorganizare - ceea ce inseamna comasarea tuturor producatorilor de stat in doua companii gigant: Electra si Energetica.

Mugur Isarescu: Unele ajustari ar fi fost foarte dureroase fara asistenta financiara externa

Interventiile valutare ale Bancii Nationale a Romaniei au avut in vedere, in primul rand, ca o depreciere excesiva a monedei nationale sa fie evitata. Nivelul leului a fost astfel corelat cu progresele inregistrate in ajustarea contului curent, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. Cu ocazia primirii titlului de membru corespondent al Academiei Regale a Doctorilor din Spania, Isarescu a explicat ca Banca Centrala a urmarit evolutia cursului de schimb real efectiv, in corelatie cu presiunile din negocierile salariale. In alte economii, deprecierea este dorita de autoritati, date fiind efectele favorabile asupra competitivitatii externe. In cazul economiei romanesti, unele ajustari ar fi fost foarte dureroase fara asistenta financiara externa, a explicat Mugur Isarescu.

Renault starneste mania frantuzoaicelor, cu propunerea de a numi noua masina electrica "Zoe"

Renault starneste mania frantuzoaicelor, cu propunerea de a numi noua masina electrica "Zoe". Unele cupluri sunt atat de suparate de intentia Renault, ca au lansat petitii pe internet cerand companiei sa schimbe "abordarea". Este scandalos ca un nume frumos de fata sa fie folosit pentru un produs de marketing, sustin francezii. Controversele au aparut la inceputul acestei luni, cand Renault a anuntat ca din 2012 va incepe in Franta construirea unui model 100% electric de dimensiunile lui Clio. Denumirea pe care au propus-o pentru noul autovehicul, Zoe, este insa unul dintre cele mai populare nume de fata, in Franta. Francezii se tem acum ca Zoe va deveni o bataie de joc. In replica, producatorul de autoturisme sustine ca nu este nimic insultator in aceasta alegere. Este un nume care evoca valorile feminitatii si ale tineretii, sustin oficialii Renault. Decizia de a numi astfel masina nu este finala, iar productia ei va incepe abia peste trei ani.