Deficitul bugetului general consolidat a scazut usor dupa primele zece luni ale acestui an la aproape 25,507 miliarde de lei, echivalent cu 5,1% din Produsul Intern Brut estimat pentru 2009, arata datele Ministerului Finantelor Publice (MFP). Dupa primele noua luni ale anului deficitul bugetar era de 25,563 miliarde de lei, ceea ce inseamna ca in octombrie s-a inregistrat un excedent de 56 milioane de lei.

Surse apropiate bancilor au declarat pentru HotNews.ro ca una din explicatiile plauzibile pentru acest excedent ar fi nivelul arieratelor, problema cu care actualii guvernanti se confrunta din ce in ce mai puternic.

La finele lunii octombrie, veniturile bugetului general consolidat au insumat 131,0 miliarde de lei, in timp ce cheltuielile au fost de 156,6 miliarde de lei. Ponderea veniturilor in Produsul Intern Brut a fost de 26,3%, iar cea a cheltuielilor de 31,5%.

Potrivit executiei bugetului general consolidat, contributiile sociale colectate au fost in suma de 40,21 miliarde de lei, taxa pe valoarea adaugata - 28,48 miliarde de lei, impozitele pe venit si salarii - 15,46 miliarde de lei, accize - 12,65 miliarde de lei, impozitul pe profit - 11,13 miliarde de lei.

Cheltuielile pentru asistenta sociala au reprezentat 52,83 miliarde de lei, cele de personal - 39,29 miliarde de lei, cele pentru bunuri si servicii - 23,44 miliarde de lei, in timp ce cheltuielile de capital au totalizat 16,82 miliarde de lei.

PIB-ul luat in calcul la executia bugetara a fost in suma de 497,3 miliarde de lei.

UPDATE: Gheorghe Pogea: Romania se va incadra in tinta de deficit convenita cu FMI

Ministrul interimar al Finantelor, Gheorghe Pogea, a declarat joi ca deficitul inregistrat in luna octombrie este bun, acesta fiind datorat unui control mai bun al cheltuielilor cu bunurile si serviciile si a unor venituri mai mari la nivelul accizelor si a impozitului pe venit, potrivit NewsIn.

El a mai subliniat ca nivelul veniturilor nu a mai scazut in octombrie, "ceea ce arata ca, probabil, economia isi va reveni".

Pogea a mai precizat ca tinta de deficit bugetar convenita cu FMI pentru finalul acestui an, de 7,3% din PIB, nu va fi depasita.

"La nivel guvernamental, noi avem un program pe care il respectam, iar singurul lucru care ar putea pune probleme este nivelul cheltuielilor facute de autoritatile locale in ultimile doua luni ale anului, care ar putea fi depasite", a completat el.