Nimic nu pastreaza mai bine valoarea decat increderea. Panica nu are nevoie de justificare, este auto-justificata, din acest motiv pastrarea credibilitatii si increderii este cheia de bolta a stabilitatii financiare. Realitatea este la fel de importanta ca si perceptia.

Dubai World - o companie de stat de tip "holding" ce detine mai multe proiecte real-estate, operatori portuari, dezvoltatori imobiliari - a cerut creditorilor o amanare de 6 luni. Mai exact, in aceasta perioada nu-si va plati datoriile. Tehnic, este un "event of default", dar inca mai exista sperante ca Dubai World va reusi sa restructureze datoria fara pierderi pentru creditori si fara sa antreneze o spirala de lichidari fortate de active, cu consecinte dezastruoase asupra preturilor. Bancile europene, capitalizate prin asigurari la AIG ar putea fi printre cele mai afectate.

Deja au trecut cateva zile de cand Ukrzaliznytsya (CFR-ul ucrainean) nu si-a platit o transa din datorii (tehnic - event of default), urmand restructurarea datoriei, dupa ce in septembrie Naftogaz au ratat rambursarea unei transe din datorii. Deja se pune intrebarea daca Ucraina isi va repudia datoria publica?

Citeste mai mult si comenteaza pe Economia pe intelesul tuturor.