Unda de soc provocata de anuntul Dubaiului privind incapacitatea de a onora la timp o parte a datoriei sale a continuat sa afecteze negativ pietele internationale de valori. In Europa, cele trei mari burse - Paris, Londra si Frankfurt - si-au continuat si vineri evolutia negativa, pierzand peste 1% in deschidere, dupa ce in ziua precedenta au scazut cu peste 3%, relateaza AFP.

Indicele FTSE 100 al Bursei din Londra a scazut cu 1,06% dupa primele tranzactii, pana la 5.152,86 puncte, iar indicele DAX 30 al Bursei din Frankfurt a coborat cu 1,32%, la 5.540,34 puncte. La Bursa din Paris, indicele CAC 40 a pierdut 1,08%, ajungand la 3.639,66 puncte.

Bursele asiatice au resimtit cel mai puternic socul, indicele bursei din Hong Kong scazand cu aproape cinci procente la inchidere. Piata de valori din Tokyo a scazut cu 3,22%, dar evolutia vine si pe fondul aprecierii record a yenului fata de dolar, in ultimii 14 ani, evolutie negativa pentru exporturile japoneze.

Pe pietele financiare din Asia obligatiunile islamice (sukuks) au scazut cu 15%.

Expunerea bancilor europene - 13 miliarde euro

Expunerea bancilor europene la datoria Dubaiului si a societatilor in care statul detine actiuni este estimata la 13 miliarde de euro, potrivit unei note publicate joi de banca Credit Suisse.

Analistii Credit Suisse precizeaza ca expunerea bancilor europene pe pietele financiare din Orientul Mijlociu nu depaseste 1 - 2% din angajamentele acestora, iar Dubai nu reprezinta decat o parte din aceasta expunere.

In cazul in care Dubaiul sau societatile sale publice amana de la plata 50% din totalul datoriei, factura se va ridica la cinci miliarde de euro pentru bancile europene, ceea ce va provoca o majorare de 5% a provizioanelor pentru 2010, potrivit notei citate.

Agentiile de rating au reactionat imediat

Emiratul, afectat masiv de criza financiara dupa ani de boom economic, a anuntat miercuri intentia sa de a cere creditorilor holdingului Dubai World, care controleaza gigantul imobiliar Nakheel, sa amane cu sase luni plata datoriilor ajuse la maturitate.

"Dubai World intentioneaza sa ceara celor care au de colectat creante de la grup si de la compania Nakheel sa amane cel putin pana pe 30 mai 2010 plata datoriei ce a ajuns la scadenta", se arata intr-un comunicat al autoritatilor. Nakheel trebuie sa plateasca in 14 decembrie datorii de circa 3,5 miliarde dolari, sub forma unor obligatiuni islamice.

Agentia de rating Moody's a reactionat retrogradand sase importante companii ale guvernului din Dubai.

DP World a fost retrogradat de la A3 la Baa2, la fel intamplandu-se cu compania de electricitate si apa (Dubai Electricity and Water Authority), in timp ce ratingul gigantului imobiliar Emaar Properties a fost redus de la Baa1 la Ba2.

"O reesalonare a datoriei indica faptul ca guvernul se pregateste sa permita unei societati de care este legat sa nu-si onoreze obligatiile", noteaza Moody's.

Si Standard and Poor's a redus ratingul a cinci companii, estimand ca decizia de miercuri reprezinta "esecul guvernului de la Dubai de a furniza o sustinere financiara oportuna" unei companii de prim rang.

Analistii se tem de efectul de domino

Anuntul guvernului a venit dupa inchiderea Bursei din Dubai pentru sarbatoarea musulmana Aid al-Adha. Si totusi, valoarea obligatiunilor emise de Nakheel in 2009 a scazut cu 27%, potrivit bancii de investitii EFG-Hermes.

"Ultimul lucru pe care ni l-am dori acum este sa vedem un efect de domino" legat de amanarea platii datoriilor in cazul altor firme, subliniaza banca, intr-un comunicat.

Datoria totala a Dubaiului este estimata la 80 de miliarde de dolari in 2008, dintre care 70 de miliarde in contul companiilor publice. Doar Dubai World detine 59 de miliarde de dolari din aceasta suma.

Paradoxal, anuntul Dubaiului vine dupa lansarea reusita a unei transe de bonuri de trezorerie in valoare de cinci miliarde de dolari, subscrise in totalitate de doua banci din Abou Dhabi.