Banca Nationala a Romaniei (BNR) a publicat vineri un curs de referinta de 4,2807 lei pentru un euro, cu 0,74 bani mai mult decat in ziua anterioara, dealerii punand deprecierea pe "efectul Dubai”. Joi, un euro a fost cotat de banca centrala la 4,2733 lei.

Leul s-a depreciat in aceasta dimineata pana in apropierea nivelului de 4,3 lei pentru un euro, ca urmare a ordinelor "stop loss”, potrivit dealerilor valutari din piata.

“O asemenea miscare era previzibila. Zlotul pierduse masiv, dar azi a recuperat, alaturi de celelalte monede din jur. In cazul leului, miscarile nu au fost de mare amplitudine pentru ca era la un nivel de la care nu avea cum sa se duca foarte repede, foarte jos. Acum si-a mai revenit, dar la un moment dat urcase la peste 4,30 lei/euro”, a declarat pentru HotNews.ro dealerul unei banci comerciale.

Totodata, dealerii spun ca am fi asistat si la o interventie a BNR, ingrijorata de tendinta de depreciere, pe care a dorit sa o corecteze. „Mai mult ca sigur ca ordinele de vanzare de valuta au mascat o interventie, dat fiind numarul si consistenta”, a explicat dealerul citat.

Moneda nationala s-a depreciat si in fata dolarului american, ajungand la 2,8691 lei pentru un dolar, de la 2,8342 lei pentru un dolar, cat era joi.

Francul elvetian a fost cotat vineri la 2,8412 lei, cu 0,81 bani mai mult decat in ziua anterioara, iar 100 de yeni japonezi au fost cotati la 3,3218 lei, dupa ce joi cursul BNR era de 3,2659 lei pentru 100 de yeni.