Autoritatile romane nu pot renegocia acordul cu Fondul Monetar International (FMI), potrivit economistilor consultati de HotNews.ro, dupa ce oficialii PNL au aratat ca ar putea cere modificarea acestui acord daca vor ajunge la guvernare. Mihai Tanasescu, reprezentantul Romaniei la FMI, a precizat ca nu poate fi vorba de o renegociere, insa ar putea exista discutii care sa duca la un alt tip de viziune a politicilor fiscale, care sa conduca la consolidarea finantelor pe termen lung.

"Nu e vorba de renegociere, acesta nu e un termen care sa incurajeze finantatorii straini. Ca exista o discutie care sa conduca la un alt tip de viziune, este posibil. Efectul trebuie insa sa fie acelasi - consolidarea finantelor pe termen lung", a declarat Mihai Tanasescu.

El a mai afirmat ca daca guvernul ar dori sa reduca, de exemplu, cota unica, autoritatile trebuie sa ia o alta masura care sa compenseze scaderea incasarilor.

"Noul guvern are toata libertatea sa isi aleaga ce politica doreste. Toate politicile trebuie insa sa tina cont de obiectivul final, si anume reducerea deficitului bugetar", a mai precizat Tanasescu.

O alta sursa apropiata FMI a aratat ca Romania poate "deraia" acest acord si incheia unul nou, dar nu poate cere renegocierea unui acord cu FMI.

"Domnul Vosganian exerseaza iluzia unei renegocieri care nu exista. Romania poate deraia acest acord si incheia unul nou, dar nu cred ca se afla in situatia de a cere renegocierea unui acord cu Fondul. Invers, da. Fondul ar putea constata neindeplinirea tintelor de catre Romania si in urma acelor review-uri periodice, ar putea modifica anumiti parametri din contract", a declarat sursa citata.

Theodor Stolojan: Renegocierea acordului cu FMI e o prostie

Theodor Stolojan, prim-vicepresedinte PDL, a aratat insa ca "e o prostie renegocierea acordului cu FMI".

"Un acord il renegociezi dupa jumatate de an in care constati ca nu iti poti implini tintele convenite. Dupa o jumatate de an in care nu implinesti conditiile, te poti duce la boardul FMi sa ceri o derogare sau sa te mai pasuiasca o perioada. In niciun caz sa renegociezi in favoarea ta conditii mai bune. Romania si-a renegociat acordul in 2009, FMI acceptand o tinta de deficit bugetar mai mare decat cea initial convenita. Dar motivul nu a fost dragostea de Romania ci faptul ca aceasta criza a fost mai adanca decat se anticipa", a spus Stolojan.

"Pe urma, mai ganditi-va la un lucru. Acum dobanzile sunt mici, dar economiile din Vest ies incet din criza si dobanzile vor urca. Conditiile de creditare se vor inaspri, nu sa se relaxeze in favoarea Romaniei, cum vor unii. Prin urmare, a renegocia pe ici pe colo acordul cu FMI denota o anumita mentalitate", a continuat oficialul PDL

In acelasi timp, surse din cadrul BNR au precizat ca "nu cred ca renegocierea acordului cu FMI sa fie posibila si in orice caz nu in termenii propusi de domnul Vosganian". Atat sursele din cadrul BNR, cat si cele apropiate FMI au mai aratat ca nu stiu sa existe situatii in care un guvern cere si obtine renegocierea unui acord.

Totodata, sursele din cadrul bancii centrale au afirmat ca BNR nu doreste sa se implice in asemenea probleme, recomandand ca atunci cand ele intra in discutii publice, decenta si rigoarea economica sa primeze.

Liberalii ar putea cere modificarea acordului

Aceste reactii vin dupa ce Varujan Vosganian, fostul ministru al Finantelor, a declarat pentru Ziarul Financiar ca daca coalitia PSD-PNL va ajunge la guvernare, va respecta toate intelegerile internationale incheiate de administratia de la Bucuresti, dar ar putea cere modificarea termenilor acordului cu Fondul.

"Vom respecta cuprinsul acordului cum este el in privinta tintelor macro. Insa eu nu stiu daca situatia din ianuarie viitor va fi aceeasi ca in momentul incheierii acordului. S-ar putea sa vedem, peste cateva luni, ca situatia economica se imbunatateste si atunci putem discuta despre restructurarea cheltuielilor in cadrul bugetului", a spus Vosganian.

De asemenea, vicepresedintele PNL Relu Fenechiu a spus ca acordul cu FMI s-a incheiat intr-o anumita situatie economica, financiara si politica a Romaniei, sustinand ca termenii acestuia pot fi renegociati atunci cand se schimba situatia gasita de Fond cand a negociat acordul.

"Acordul cu FMI e ca un contract cu o banca, iar banca FMI a analizat situatia economico-financiaro-politica din Romania la un moment dat. Este foarte clar ca, daca se schimba aceasta situatie, putem renegocia termenii contractului cu FMI", a sustinut Fenechiu.

Romania a ajuns in luna martie anul acesta la un acord pentru o finantare totala de 19,95 miliarde de euro pe o perioada de doi ani, din care 12,95 miliarde de euro de la FMI, 5 miliarde de euro de la Comisia Europeana, 1 miliard de euro de la Banca Mondiala si 1 miliard de euro de la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, Banca Europeana de Investitii si International Finance Corporation.

Autoritatile romane si Fondul Monetar International (FMI) au agreat, dupa misiunea de evaluare a Fondului din august, o noua tinta de deficit bugetar pentru finalul acestui an, de 7,3% din PIB. Anul viitor, deficitul bugetar ar trebui sa se reduca la 5,9% din PIB.