Guvernul japonez va lansa un nou program de stimuli economici in valoare de peste 31 miliarde de dolari, pentru a sprijini revenirea economiei, care e amenintata de aprecierea yenului, potrivit AFP. Economia Japoniei, care a iesit recent din recesiune, este amenintata de aprecierea monedei nationale, care afecteaza castigurile marilor exportatori.

Premierul Yukio Hatoyama a cerut membrilor cabinetului sau sa elaboreze o serie de masuri care sa contracareze aprecierea yenului si sa diminueze efectele acestei aprecieri asupra pietei de capital.

Acesta este al doilea plan de relansare din acest an fiscal, dupa cel de 15.000 miliarde de yeni lansat de guvernul precedent la sfarsitul lunii mai. Noul guvern a inghetat insa circa 2.900 miliarde de yeni din primul plan de relansare, insa vicepremierul Naoto Kan a aratat ca noul program va depasi valoarea sumelor inghetate din primul plan de relansare.

Japonia a revenit pe crestere economica in al doilea trimestru al acestui an, dupa cea mai severa recesiune economica de dupa 1945.