Guvernul din Dubai nu garanteaza datoriile holdingului Dubai World, a declarat luni un oficial al Departamentului Finantelor din emirat, intr-un interviu acordat postului public de televiziune, citat de AFP.

"Este adevarat ca guvernul este proprietar, dar avand in vedere ca firma are o serie de activitati si este expusa la diferite tipuri de risc, de la data infiintarii s-a decis ca societatea sa nu fie garantata de catre guvern", a declarat Abdel Rahman Al Saleh, seful Departamentului Finantelor din Dubai.

Dubai World, un conglomerat detinut de catre stat care are datorii de 59 miliarde de dolari, a solicitat saptamana trecuta un moratoriu de sase luni pentru datoriile scadente.

Unda de soc provocata de anuntul Dubaiului privind incapacitatea de a onora la timp o parte a datoriei sale a afectat negativ pietele internationale de valori la finele saptamanii trecute. Luni, temerile legate de datoria externa a emiratului Dubai s-au redus insa in intensitate, iar bursele europene si asiatice au avut evolutii pozitive.

Bursele din Dubai si Abu Dhabi au deschis sedinta de luni cu pierderi importante, dupa ce au fost inchise patru zile pentru sarbatoarea musulmana Aid Al-Adha. Bursa din Dubai scadea cu 7,19% in deschiderea sedintei, iar Bursa din Abu Dhabi cobora cu 8,09%.

Compania Nakheel, divizia imobiliara a Dubai World, a cerut luni bursei din Dubai sa suspende tranzactiile cu obligatiunile sale.

Citeste si Efectul Butterfly, varianta Dubai.