Desi nu ma astept la mari surprize dupa 6 decembrie 2009, cand poate se vor lua masuri economice nepopulare, merita sa trecem in revista trei evenimente economice care au influentat crucial anul 2009, scrie Mihai Marcu, pe blogul lui.

Locul III - Acordul cu FMI

Daca deschideam un ziar in toamna anului 2008, ce am fi citit?

Tariceanu: Romania nu va fi afectata de criza financiara internationala

Isarescu: Romania nu este in pericol sa fie afectata de criza financiara internationala

Nistoran: Piata telecom romaneasca nu va fi afectata de criza

Basescu: Romania nu va fi afectata de criza financiara din SUA

Am reluat declaratiile de mai sus nu pentru a arata cat ne-am inselat ci pentru a ilustra incredibilul climat de optimism al vremii. In 2008 am avut o crestere economica uriasa, imobiliarele erau la maximul de pret, leul se tinea tare - toate acestea in octombrie 2008.

Doua luni mai tarziu, dupa ce ne-am trezit din mahmureala alegerilor parlamentare din 2008, politicienii au aflat in final ca situatia economica era dezastruoasa. Ca sa-l citam din nou pe Mugur Isarescu in 2009:

Calculele au aratat ca pentru anul 2009 Romania ar fi putut avea un deficit de finantare estimat intre 7,5 si 16 miliarde de euro, depinzand de sentimentul investitorilor straini si de dorinta lor de a reinnoi liniile de finantare ale bancilor si ale companiilor private.

Negocierile cu FMI au inceput din decembrie, cand temerile economice abia razbateau din esalonul 2 (al tehnocratilor) din ministere. Declaratiile publice erau insa sforaitoare:

Isarescu: Nu avem nevoie de credit de la FMI

Situatia externa era insa grava. Dupa falimentul Lehman Brothers, sistemul financiar mondial era pe marginea prapastiei; tot ce insemna creditare externa pentru Romania inghetase iar alte tari din est (Ungaria, Letonia) apelasera deja la FMI pentru salvare.

Citeste restul articolului si comenteaza pe Economia pe intelesul tuturor.