Francul elvetian s-ar putea scumpi in perioada urmatoare, pe fondul iesirii Elvetiei din recesiune, spun bancherii straini. Din luna martie, Banca Elvetiei a facut tot posibilul pentru a frana aprecierea francului (la un nivel apropiat de 1,5 CHF pentru un euro), pentru a nu afecta competitivitatea la export a monedei, exporturile fiind motorul de crestere al economiei helvete.

Marti, Elvetia a anuntat o crestere de 0,3% a Produsului sau Intern Brut, ceea ce echivaleaza cu iesirea economiei din recesiune dupa patru trimestre consecutive de contractie. Saptamana viitoare va avea loc reuniunea comitetului de politica monetara a Bancii Nationale a Elvetiei, in cadrul careia analistii se asteapta la decizii de crestere a dobanzii cheie.

Daca acest lucru se va petrece, evolutia diferentialului de dobanda dintre Banca Elvetiei si celelalte banci centrale va favoriza aprecierea francului. In plus, odata relansata economia, Banca Elvetiei s-ar putea dovedi toleranta in fata cursului monedei sale, neopunandu-se unei aprecieri a acesteia, sustin analistii straini.

In acest an, datele BNR arata ca cea mai rapida crestere anuala a restantelor a fost inregistrata la imprumuturile in moneda straina, alta decat euro sau dolar american, pana la 94,17 milioane lei (22,4 milioane euro), valoare de aproape 11 ori mai mare decat cea de la finalul lui septembrie 2008. La inceputul acestui an, nivelul restantelor de acest tip se situa la 19,23 milioane lei. Majoritatea imprumuturilor in "alte monede" reprezinta creditele in franci elvetieni, la care majoritatea bancilor au inceput sa renunte la sfarsitul lui 2008.