Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca emisiunea in format MP3

Rezervele valutare ale BNR au crescut cu 335 milioane euro in noiembrie

Rezervele valutare ale Bancii Nationale a Romaniei se situau la finele lunii noiembrie la nivelul record de 28,73 miliarde de euro, cu 335 milioane de euro mai mult decat la finele lunii septembrie. Cresterea rezervelor valutare s-a datorat unor intrari de 2,693 miliarde de euro, in vreme ce iesirile au totalizat 2,358 miliarde de euro. Aproximativ 2,13 miliarde de euro din totalul intrarilor au provenit din emisiunile de obligatiuni de stat in valuta vandute de Ministerul Finantelor.

Rezerva de aur s-a mentinut la 103,7 tone. In conditiile evolutiilor preturilor internationale, valoarea acesteia s-a situat la 2,59 miliarde de euro.

Rezervele internationale ale Romaniei, valute plus aur, erau de 31,33 miliarde de euro la sfarsitul lunii noiembrie.

Platile scadente in luna decembrie in contul datoriei publice externe, directe sau garantate de Ministerul Finantelor Publice, insumeaza 76 milioane de euro.

CE aproba un ajutor de 57 milioane euro ce va fi acordat de statul roman pentru formarea angajatilor Ford Craiova

Comisia Europeana a autorizat, sub rezerva unor conditii, ajutorul pentru formare in valoare de pana la 57 de milioane euro planificat de Romania in favoarea Ford. Ajutorul sustine un program de formare a angajatilor actuali si viitori de la fabrica din Craiova. Programul de formare se adreseaza unui numar total de 9.000 de angajati pe o perioada de cinci ani. Costul total al programului este de aproximativ 185 de milioane euro, din care societatea urmeaza sa finanteze aproximativ 128 de milioane euro.

Scumpirea francului elvetian ar putea urca ratele romanilor imprumutati la banci

Francul elvetian s-ar putea scumpi in perioada urmatoare, pe fondul iesirii Elvetiei din recesiune, spun bancherii straini. Din luna martie, Banca Elvetiei a facut tot posibilul pentru a frana aprecierea francului, pentru a nu afecta competitivitatea la export a monedei, exporturile fiind motorul de crestere al economiei helvete. Elvetia a anuntat o crestere de 0,3% a Produsului sau Intern Brut, ceea ce echivaleaza cu iesirea economiei din recesiune dupa patru trimestre consecutive de contractie. Saptamana viitoare va avea loc reuniunea comitetului de politica monetara a Bancii Nationale a Elvetiei, in cadrul careia analistii se asteapta la decizii de crestere a dobanzii cheie.

Daca acest lucru se va petrece, evolutia diferentialului de dobanda dintre Banca Elvetiei si celelalte banci centrale va favoriza aprecierea francului. In plus, odata relansata economia, Banca Elvetiei s-ar putea dovedi toleranta in fata cursului monedei sale, neopunandu-se unei aprecieri a acesteia.

Dell vinde fabrica din Polonia catre taiwanezii de la Foxconn

Producatorul american de computere Dell vinde fabrica din orasul polonez Lodz companiei taiwaneze Foxconn. Uzina va continua productia conform planului, nu se pune problema de concedieri, iar miscarea e una prin care Dell vrea sa-si faca activitatile mai eficiente. Uzina de la Lodz, care produce din noiembrie 2007 PC-uri, servere si dispozitive de stocare va intra in proprietatea taiwanezilor de la Foxconn. Tranzactia a carei suma nu a fost precizata, va trebui aprobata de Comisia Europeana, proces care va dura cateva luni.

La final cateva repere ale zilei:

Astazi are loc deschiderea oficiala a Targului Imobiliar National tiMOn iar Tetra Pak lanseaza a doua editia a Indexului Lactatelor, un raport privind tendintele de consum din industria produselor lactate