Ministerul Finantelor Publice (MFP) a plasat joi obligatiuni de stat de tip benchmark, cu maturitate la cinci ani, in valoare de 1,23 miliarde de lei, la un randament mediu anual de 10%, potrivit datelor bancii centrale. MFP a atras cu aproape 30% mai mult decat valoarea de 950 milioane de lei anuntata initial.

Cele 13 banci care au participat la licitatie au depus oferte de 1,96 miliarde de lei.

La sedinta similara din 5 noiembrie, Ministerul Finantelor a respins toate ofertele pentru obligatiunile de stat de tip benchmark, cu maturitate la cinci ani.

In decembrie, MFP si-a propus sa atraga in luna noiembrie 4,8 miliarde de lei prin titluri de stat. Dupa primele 11 luni din acest an, MFP a emis titluri de stat de aproape 60 miliarde de lei, adica de aproape cinci ori mai mult decat in intregul an 2008.

Deficitul bugetului general consolidat a ajuns dupa primele zece luni ale acestui an la 5,2% din Produsul Intern Brut (PIB) estimat pentru 2009, a declarat saptamana trecuta Gheorghe Pogea, ministrul interimar al Finantelor.

Autoritatile romane si Fondul Monetar International (FMI) au agreat, dupa misiunea de evaluare a Fondului din august, o noua tinta de deficit bugetar pentru finalul acestui an, de 7,3% din PIB, la o contractie economica de 8,5% pentru acest an si o valoare a PIB de 497,3 miliarde de lei.