Sistemele bancare din Europa emergenta au in continuare probleme structurale. Raportul mare inregistrat intre credite si depozite in Slovenia, Ungaria si Romania sunt semnele unei dependente crescute de finantarile de la grupuri mama, anunta Fitch Rating, citat de Mediafax.

O situatie cauzata, in parte, de structura actionariatului. Ca urmare a crizei economice globale, grupurile mama au finantat subsidiarele din Ungaria, tarile baltice si Romania, potrivit raportului Fitch. In document sunt analizate 12 state din regiune; o pozitie buna se inregistreaza in Turcia, Cehia, Slovacia si Polonia, unde sistemele bancare au un nivel ridicat de finantare si de flexibilitate a capitalului.

La polul opus se afla Lituania, Letonia si Romania, ale caror sisteme bancare par sa depinda mai mult de garantii pentru imprumuturi, pentru protejarea fata de riscurile de creditare. Conditii care fac ca aceste state sa fie expuse la o scadere a valorii acestor garantii, cum e cazul celor imobiliare, transmite Mediafax.

Fitch anticipeaza ca majorarea costului creditelor neperformante reprezinta cel mai mare pericol pentru performantele bancilor din regiune, in 2010. Costul riscurilor variaza de la un sistem la altul, iar in tarile baltice costul creditelor neperformante a erodat complet profiturile inainte de deducerea provizioanelor, in primul semestru din 2009.

In Romania, costurile combinate suportate de primele doua mari banci din tara pentru imprumuturile neperformante au reprezentat circa 50% din profitul operational, inainte de deducerea provizioanelor.

Discrepante se inregistreaza si in ceea ce priveste calitatea creditelor corporatiste si de retail. Singurele state in care evolutia acestora nu este slaba sunt Turcia, Romania, Bulgaria, Cehia si Slovacia.

Potrivit Fitch Rating, imprumuturile de consum negarantate sunt un factor semnificativ de influenta a calitatii activelor in Romania, Bulgaria si Turcia. In ceea ce priveste creditele in valuta, ele au dominat imprumuturile din statele baltice, Croatia, Ungaria, Romania si Bulgaria.