Leul a inceput sedinta de vineri pe un usor ton de depreciere in fata monedei unice, tranzactiile facandu-se in jurul orelor 12:45 la un nivel de 4,2180/euro, potrivit dealerilor din piata. Deprecierea ar putea continua, daca datele privind piata fortei de munca din SUA vor suferi modificari consistente. Ieri, prezenta BNR a fost remarcata de aproape toti jucatorii. “Concentrarea stranie a volumelor a sugerat de asemenea ca BNR a fost prezenta in piata. In timp ce interventiile valutare au parut sa domine multe din sedintele precedente, aparenta agresivitate a acestora a fost un lucru diferit de data aceasta”, spun dealerii.

Explicatii pentru interventiile recente ale Bancii Centrale ar putea fi legate de faptul ca MF se poate sa schimbe sume semnificative de valuta in lei iar acestea se poate sa fie sterilizate de catre BNR sau prin faptul ca o moneda nationala mai apreciata ar putea sa ofere un sprijin important pentru ca inflatia sa inchida anul in interiorul intervalului tintit.

„Primul scenariu este sustinut de faptul ca conditiile de lichiditate s-au imbuntatit in ultima perioada -ROBOR la o luna a scazut in ultimele 30 de zile cu peste 130pb- in timp ce scenariul despre inflatie este sustinut de faptul ca inflatia pare sa fie foarte aproape de limita superioara a intervalului tintit, iar o moneda mai apreciata ar putea oferi sprijinul necesar pentru ca aceasta sa se situeze sub pragul de 4,5%”, spun dealerii.

„Din datele de rezerve valutara pare ca interventiile valutare din ultima perioada au fost destul de costisitoare (aproximativ 0,4 mld euro pe luna in ultimele doua luni) iar protejarea unui nivel mai apreciat ar putea fi si mai scumpa. Pe piata monetara, ratele de dobanda pe termen scurt au continuat sa fie tranzactionate sub 8% in timp ce ratele de dobanda pentru scadente mai lungi au ramas la nivelele precedente.

Dupa presupusele interventii valutare din ultimele sedinte perceptia noastra privind potentialul de scadere a ratelor de dobanda pe termen scurt s-a redus. Ieri MF a atras RON 1,2mld in cadrul licitatiei pentru titluri 5Y. Suma este in linie cu asteptarile noastre si nu o percepem ca pe un lucru foarte pozitiv avand in vedere ca acum doua zile a ajuns la scadenta o emisunea de 2,5 mld lei.