"Intr-o perioada asa de dificila Guvernul va avea nevoie de sustinerea solida a parlamentului si de o buna comunicare cu cetatenii. Criza economica ne obliga sa ne intoarcem in 2007, din punct de vedere al veniturilor. Este greu sa le comunici oamenilor asa ceva", a declarat pentru HotNews.ro-EurActiv.ro analistul economic Daniel Daianu. Acesta a explicat ca 2010 va fi un an dificil in care, desi e posibil sa se consemneze o usoara revenire pe teritoriu pozitiv a evolutiei economice in ansamblu, Guvernul nu va putea evita adoptarea de masuri complicate.

"Trebuie diminuata ponderea in PIB si in buget a cheltuielilor carora nu li se mai poate face fata. Este esential ca oamenii politici sa reuseasca un dialog cu cetatenii in concordanta cu noua realitate, care are radacini in ceea ce s-a petrecut in economie in ultimii ani - adica crestere peste potential si in acelasi timp se suprapune cu realitatea nascuta in context european si mondial", a declarat Daianu.

Acesta a mai spus ca gaura din bugetul public poate fi acoperita, daca cheltuielile se mentin, fie prin ameliorarea colectarii, ce este foarte dificil, fie prin incercarea de compensare a cheltuielilor finantate prin venituri proprii cu atragerea masiva a fondurilor europene. Mai exista, desigur, si varianta cresterii de taxe si impozite.

Potrivit lui Daianu, Guvernul va avea nevoie de sustinerea solida a Parlamentului si de o buna comunicare cu cetatenii. Pentru exemplificare - "aceasta criza ne obliga sa ne intoarcem in 2007, din punct de vedere al veniturilor. Este greu sa le comunici oamenilor asa ceva".

Apoi, "Guvernul va trebui sa reia dialogul cu finantatorii externi si sa primeasca transele din imprumut. Trebuie o stransa colaborare cu BNR si trebuie reluata creditarea. Abia apoi putem discuta de reluarea angajarilor, de catre companii - un proces anevoios, care nu poate avea loc imediat dupa reluarea creditarii. Este nevoie ca viitorul Guvern sa inteleaga perioada istorica si circumstantele exceptionale si de durata in care ne aflam", a mai declarat Daniel Daianu.