Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca emisiunea in format MP3

Analist Moody's: Nu cred ca Romania va adopta euro in urmatorii zece ani

Sansele ca Romania sa adopte euro in calendarul stabilit sunt mici, din cauza problemelor fiscale structurale. Dar si din cauza faptului ca vointa politica in acest sens este slaba, a declarat analistul Moody's, Kenneth Orchard. Acesta este de parere ca Romania nu va adopta moneda euro in urmatorii zece ani, in conditiile in care Comisia Europeana si Banca Centrala Europeana sunt extrem de stricte. "Teoretic, este posibil ca Romania sa ajusteze deficitul bugetar spre limitele impuse de Uniunea Europeana, dar nu vad asemenea vointa. Nici clasa politica, nici populatia nu par sa-si doreasca asta. In Romania, nu exista o dezbatere in acest sens", a decalarat analistul Moody's. Agentia de evaluare financiara prognozeaza un deficit bugetar de 8,5% din Produsul Intern Brut in Romania, in 2009. Potrivit Tratatului de la Maastricht, unul dintre criteriile principale pentru adoptarea euro este limitarea deficitului bugetar la 3% din PIB.

BNR: Restantele de peste 90 zile la credite au depasit 4 miliarde lei in octombrie

Restanţele românilor s-au dublat în primele zece luni ale anului. Centrala Riscurilor Bancare a contabilizat în octombrie cu 10% mai multe rate neplătite faţă de luna trecută, pentru creditele mai mari de 20.000 lei. Asta în conditiile in care intarzierile la plată de peste 90 de zile au depasit patru miliarde de lei, arată datele Băncii Naţionale. Este o creştere de patru ori a sumelor neachitate timp de trei luni de la data scadentă. In acelasi timp, restantele pentru creditele scoase in afara bilantului s-au majorat cu peste 6% in octombrie. Estistă şi o veste bună: o parte dintre ratele care luna trecută aveau întârzieri de 15 zile, au fost plătite. Toate celelalte restanţe neachitate la termen de peste 16 zile au crescut însă, iar potrivit BNR, ponderea acestor datorii în totalul sumelor pe care românii trebuie să le restituie bancilor a urcat la aproape 3 la sută, la final de octombrie. Pe de alta parte, Centrala Riscurilor bancare are în acest moment pe lista de rău-platnici 213.160 de persoane, din totalul de aproape un milon de împrumutaţi.

Marea Britanie: Veniturile functionarilor publici cu salarii mari scad cu 20% in urmatorii trei ani

Cel mai bine platiti functionari ai statului britanic isi vor vedea salariile reduse cu 20%, in urmatorii trei ani. Cel putin asta intentioneaza premierul britanic Gordon Brown, masura facand parte din planul executivului de la Londra de reducere a deficitului public. Evocand "cultura exceselor", Brown a precizat ca veniturile de peste 160 de mii de euro si bonusurile mari vor trebui aprobate pe viitor de ministerele de resort. Mai mult, lista beneficiarilor acestor remuneratii va fi facuta publica. "Unii au pierdut contactul cu realitatea", a declarat premierul britanic. Reducerea cu 20% a salariilor foarte mari din sectorul public se va transpune intr-o economie de 100 de milioane de lire anual. Bani cu care se pot construi "patru scoli noi sau zece centre medicale" in fiecare an, a explicat Gordon Brown. Alte economii, evaluate la 600 de milioane de euro, ar putea proveni din rationalizarea cheltuielilor cu comunicatiile telefonice si birocratia administrativa, din reducerea cu 50% a onorariilor de consultanta si cu 25% a cheltuielilor de marketing. Premierul britanic a anuntat si o revizuire completa a salariilor functionarilor publici, prin bugetul pentru anul viitor.

Volkswagen a preluat jumatate din Porsche, pentru 3,9 miliarde euro

Volkswagen, cel mai mare constructor auto european, a preluat jumatate din Porsche, pentru 3,9 miliarde euro. Saptamana trecuta, actionarii Volkswagen au anuntat o majorare de capital pentru finantarea achizitiei. Marele producator auto spera sa incheie procesul de achizitie pana in 2011. In august, dupa luni de tensiune si informatii contradictorii, Volkswagen a anuntat ca va prelua Porsche in mai multe etape, totul urmand sa dureze cativa ani. Adunarea generala a actionarilor Volkswagen a aprobat saptamana trecuta emiterea a 135 milioane de actiuni preferentiale in valoare de peste 8 miliarde euro pentru a finanta achizitia.