"Am discutat ieri cu reprezentantii unor banci din Romania, insotiti de bancile-mama. Mi-au spus ca perceptia de risc e foarte ridicata datorita procedurilor de declarare in insolventa a firmelor romanesti - este o practica de care deja se abuzeaza", a declarat directorul de supraveghere al BNR, Nicolae Cinteza, in cadrul seminarului EU COFILE organizat de Alpha Bank, Asociatia Romana a Bancilor si BNR. Legat de creditele pentru persoane fizice, Cinteza considera ca va avea o mare influenta concedierea bugetarilor - asteptata anul viitor.

"Putem sa previzionam orice cu exceptia a 2 lucruri: frauda si starea de insolventa. In acest moment, perceptia de risc e atat de mare incat practic a determinat sistarea creditarii", a declarat Cinteza.

Reprezentantii bancilor s-au plans la BNR, potrivit acestuia, ca bancruta frauduloasa nu functioneaza in Romania: "Se iau credite, nimeni nu mai controleaza la ce se folosesc, apoi se declara in insolventa; nimeni nu mai actioneza impotriva administratorului firmei sau cine a folosit creditul in interes personal".

Cinteza a mai spus ca numarul de 120.000 de firme care au fost inchise in 2009 este foarte mare: "Daca vrem sa continuam acordul cu Fondul trebuie sa luam niste masuri. Bancile s-au orientat cu precadere catre indivizi cu un serviciu stabil; urmeaza restructurarea sectorului bugetar care va produce necazuri".

Potrivit acestuia, influenta concedierii a 20% din bugetari va fi foarte mare. "Nu numai din cauza cresterii creditelor neperformante. Cea mai mare suma vine din deprecierea garantiilor", a explicat reprezentantul BNR.