Presedintele Bancii centrale Europene, Jean Claude Trichet a acordat in aceasta dimineata un interviu cotidianului belgian l`Echo, in cadrul caruia a vorbit despre criza actuala, perspectivele creditului, soliditatea bancilor, criza din Dubai si altele. Iata un fragment din acest interviu.

A iesit zona euro din recesiune? Daca da, reluarea activitatii va fi suficient de puternica pentru a rezolva problema locurilor de munca?

Jean-Claude Trichet: Incepand cu cel de-al doilea trimestru din acest an, caderea libera a economiilor s-a oprit. Din trimestrul III am inceput usor sa urcam, iar specialistii nostri spun ca anul viitor vom inregistra o crestere medie pozitiva, chiar daca modesta. Desigur, exista un nivel de incertitudine, asupra caruia as insista. Aceasta incertitudine este determinata de cativa factori internationali. In materie de locuri de munca, ne confruntam cu efectul "de intarziere" care se manifesta dupa orice recesiune (efect potrivit caruia somajul urca inertial si dupa incheierea oficiala a crizei- n.m DP). Noi incercam din toate puterile sa ii facem pe oameni sa fie optimisti si sa aiba incredere in perspectivele pe termen mediu.

Sunteti constient ca aceasta incredere va fi foarte greu de restabilit?

Jean-Claude Trichet: Intr-un asemenea ciclu ca cel prin care am trecut, caderea este mai accentuata decat reluarea activitatii, aceasta din urma dovedindu-se infinit mai lenta. De aici, importanta de a-i asigura pe cetateni asupra capacitatii noastre de a tine stabilitatea preturilor sub control si deci de a le apara puterea de cumparare. De asemenea, de a convinge companiile ca mediul de business va incorpora o componenta inflationista in perioada urmatoare care se va reflecta in dobanzile pe termen mediu si lung din piata.

Joia trecuta, BCE a anuntat retragerea progresiva a pachetului de masuri de sustinere a economiilor. A revenit piata la normalitate?

Jean-Claude Trichet: Nu neaparat, dar situatia s-a ameliorat. In privinta nivelului viitor al dobanzii cheie, nu dorim sa lansam niciun semnal.

Sectorul bancar european este sanatos? Ceea ce a fost mai greu, a trecut?

Jean-Claude Trichet: In acest sector am trecut printr-o perioada dramatica. Vreau sa spun ca Europa ca intreg (Guverne, Parlamente samd) a trecut prin cele mai mari provocari de dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial. Oricum, am reusit sa evitam ceea ce s-a petrecut de pilda in SUA. Intr-o perioada de stress foarte intensa, dispozitivul european extrem de complex, a reusit sa reziste. Desigur, asta nu trebuie sa ne faca sa ne culcam pe o ureche. Avem inca foarte multe de facut, mai ales pe segmentul bancilor comerciale. Accesul la banii din piata este facil, dar acesti bani nu trebuie folositi pentru acordarea de salarii si bonusuri. Asta din doua motive. Unul legat de etica si alta de insasi soliditatea sectorului bancar. Sa nu uitam ca toate eforturile noastre au fost facute pentru ca bancherii sa isi poata face meseria- finantarea economiei reale.

In mod paradoxal, criza nu a dus cumva la "umflarea" unor banci? Ma gandesc aici la BNP Paribas. Nu e acesta un pericol?

Jean-Claude Trichet: Problema este sa stim daca anumite institutii sunt prea mari pentru a nu genera riscuri de sistem. E drept, nimeni nu poate spune ca daca o banca devine un pericol pentru sistem, acest lucru se datoreaza neaparat taliei sale. Noi incercam sa facem intregul sistem bancar sa fie mai putin fragil. Si aici exista un consens cu reprezentantii G20 si trebuie sa va marturisesc ca nu avem, din aceasta perspectiva, decat varianta de a reusi in demersurile noastre.

Nu va asteptati ca bancile sa sustina mai cu forta, economia?

Jean-Claude Trichet: Mesajul nostru catre banci este foarte clar: cei care li se adreseaza - populatie sau companii- nu ar trebui sa aiba probleme in a-si asigura finantarea. Sigur ca dupa orice recesiune, cererea de credit scade, dar unii bancheri uita ca numai interventia noastra a salvat sistemul (deci si institutia lor) de la faliment.

FMI a amintit ca in bilanturile bancilor exista inca destule active toxice. Cand vor iesi acestea la iveala?

Jean-Claude Trichet: Aici avem doua subiecte. Cel al activelor toxice din momentul declansarii crizei si care acum nu mai e de actualitate. Si mai avem problema provizioanelor pe care le genereaza creditele neperformante. Mesajul nostru catre banci din acest punct de vedere este: "Profitati de orice ocazie pentru a va curati bilanturile. Urmeaza inca o perioada dificila".

Criza din Dubaï a demonstrat disparitati puternice in privinta riscului de tara in cazut unor state europene. Va ingrijoreaza situatiile din Grecia sau Irlanda?

Jean-Claude Trichet: Criza din Dubai ne-a demonstrat pana unde a ajuns nervozitatea pietelor atunci cand intalneste un nou punct nevralgic, chiar daca de dimensiuni mult mai reduse decat criza globala. Asta ma face sa recomand si mai puternic intarirea sistemului financiar intenational. Cei care cred ca bancile s-au intors deja la meseria "de baza", se inseala. Acum, mai mult ca oricand, e randul Guvernelor sa arate ca oamenii pot avea incredere in modul in care isi gestioneaza finantele publice. Dar, ca sa ma refer la Grecia, am sa repet ceea ce am spus in fata Parlamentului European. Tinand cont de gravitatea situatiei, am incredere ca guvernul grec va lua masurile curajoase si necesare care se impun.