Datoria publica a Greciei a ajuns la 300 miliarde de euro, acesta fiind cel mai ridicat nivel din istoria moderna a tarii, a declarat joi ministrul adjunct de finante Filippos Sahinidis, citat de AFP. Totodata, Jean-Claude Trichet, presedintele BCE, a indemnat guvernul grec sa ia masuri "curajoase" pentru a-si reduce deficitul bugetar si datoria publica, dupa ce dificultatile cu care se confrunta aceasta tara au provocat ingrijorari in zona euro.

Ipoteza unui faliment al Greciei este exclusa de presedintele Eurogrup, Jean-Claude Juncker, care a precizat insa ca "situatia financiara este foarte tensionata".

Criza din Grecia va fi dezbatuta si la summitul liderilor UE de la Bruxelles, cancelarul german aratand ca Uniunea Europeana are o "responsabilitate comuna" fata de Grecia. "Toate tarile Uniunii Europene sunt influentate de problemele unui stat membru, mai ales cand avem o moneda comuna", a declarat Angela Merkel.

"Aceasta problema nu este pe agenda summitului, insa presupun ca sefii de guverne vor discuta pe marginea acestui subiect, deoarece situatia din Grecia este foarte serioasa", a spus ministrul de externe suedez Cecilia Malmstroem.

Credibilitatea autoritatilor de la Atena a fost deteriorata dupa ce acestea au anuntat ca deficitul public va fi de 12,7% din PIB in acest an, iar datoria publica va urca la 113% din PIB. Noua estimare cu privire la deficitul bugetar este de peste trei ori mai mare decat prognozele initiale si de peste patru ori mai mare decat limita de 3% prevazuta de Pactul European de Stabilitate.

Agentiile de evaluare financiara au retrogradat ratingurile suverane ale Greciei datorita nivelului foarte ridicat al deficitului bugetar.