Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca emisiunea in format MP3

Google a premiat o companie romaneasca

O companie romaneasca a ocupat locul intai la categoria "turism" la un concurs mondial initiat de Google care a premiat cele mai bune aplicatii dezvoltate pentru telefoanele cu sistemul de operare Android. Compania care detine centre software la Cluj si Brasov a castigat una din cele 10 categorii ale concursului, devansand alte 19 firme inscrise la sectiunea "aplicatii pentru turism". Premiul a fost de 100.000 dolari. Programul dezvoltat la Cluj permite urmarirea rutelor prin GPS si vizualizarea pozitiei pe Google Maps, memorarea coordonatelor si realizarea de fotografii insotite de note. iQuest a castigat categoria Travel cu aplicatia Trip Journal care devine astfel una din cele mai bune 10 aplicatii din lume, dezvoltate in acest an pentru telefoanele cu sistem de operare Android. Cu ajutorul aplicatiei Trip Journal, utilizatorii isi pot pastra amintirile de vacanta, trimitand prietenilor si familiei informatii actualizate din locurile pe care le viziteaza.

Americanii vor locuri de munca si taxarea bogatilor

Americanii vor ca guvernul sa creeze locuri de munca prin lucrari publice, investitii in energie alternativa sau sponsorizarea unor programe de reincadrare profesionala pentru someri, si considera ca statul ar trebui sa reduca deficitul bugetar, inclusiv prin taxe mai mari impuse bogatilor.

Un sondaj national efectuat pentru Bloomberg releva ca doua treimi dintre americani considera oportuna majorarea taxelor suportate de bogati.

De altfel, bogatii au devenit o tinta "predilecta" pe fondul resentimentului publicului larg fata de combinatia dintre programele de salvare a bancilor cu fonduri publice si bonusurile mari incasate de bancheri.

Rezultatele sondajului corespund masurilor de creare de locuri de munca anuntate marti de presedintele SUA, Barack Obama.

Reuters: Cresterea economica in zona euro va incetini in 2010

Economia zonei euro va continua sa creasca in al patrulea trimestru din 2009, dar ritmul de crestere va incetini anul viitor odata cu incetarea masurilor de sprijin monetar si bugetar, potrivit unui sondaj Reuters.

Saizeci de economisti intervievati de agentie nu cred ca va urma o recadere in recesiune si se asteapta o crestere medie de 0,5% din Produsul Intern Brut (PIB) in trimestrul al patrulea, estimari in crestere cu 0,2 puncte, comparativ cu ancheta de luna trecuta.

PIB-ul din 16 tari din zona euro a crescut cu 0,4% in iulie-septembrie, dupa cinci trimestre consecutive de contractie.

In 2010, cresterea economica ar putea fi doar de 0,3% in primele trei trimestre urmand sa ajunga la 0,4% pana la sfarsitul anului.

Banca Angliei a mentinut dobanda cheie la 0,50%

Banca Angliei a mentinut dobanda de politica monetara la minimul record de 0,50% si a anuntat ca va continua planul de cumparare de active de 200 miliarde de lire sterline.

Programul, prin care banca centrala sustine lichiditatea din piete cumparand direct active, expira in luna februarie. Economistii sunt de parere ca sumele alocate acestui program nu vor fi suplimentate, avand in vedere ca economia da semne ca va iesi din cea mai severa recesiune de dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial.

Acest program a fost lansat in luna martie si este o incercare fara precedent din partea unei banci centrale de a scoate economia din recesiune. In prezent, economia britanica da semne de revenire: preturile de pe piata imobiliara cresc, iar analizele indica relansarea activitatii.