Gutmann Bank, din Austria, specializata pe servicii de management al averilor spera ca biroul din Bucuresti va fi deschis saptamana viitoare - daca va primi avizul Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare, a declarat Ilinca von Derenthall, manager al bancii pentru Romania, cu ocazia seminarului EU COFILE organizat de Alpha Bank, Asociatia Romana a Bancilor si BNR. Gutmann Bank are circa 2.000 de clienti in 15 tari, inclusiv oameni de afaceri din Romania. Clientii vizati sunt cei care pot investi cel putin 500.000 - 1.000.000 de euro.

Biroul din Romania va functiona sub forma legala de "tied agent", o noutate pentru tara noastra, de aceea a fost nevoie de apobarea CNVM pentru infiintarea acestuia, au explicat reprezentantii institutiei. Solicitarea catre CNVM a fost transmisa cu 2 luni in urma, dar banca are deja de un an si jumatate clienti in Romania.

Institutia nu functioneaza ca o banca obisnuita, adica nu ofera credite pentru populatie, ci este axata pe private banking - servicii personalizate de management al averilor private.

In general clientii institutiei sunt oameni de afaceri care investesc sume de minimum 500.000 - 1.000.000 de euro.

"Acestea sunt sumele <>, totusi, nu exista o suma minima obligatorie. Suma de inceput poate fi mai mica, pana clientul ajunge sa ne cunoasca mai bine si, de fapt, sa ajungem sa ne cunoastem reciproc", a explicat Ilinca von Derenthall.

Banca gestioneaza, in prezent, fonduri de peste 10 miliarde de euro. "Biroul din Romania va fi destinat unei mai bune <> a teritoriului tarii, pentru ca este o piata foarte mare. Dar conturile vor fi deschise in Austria si toate celelalte operatiuni se vor face in Austria", a mai explicat managerul pe Romania al Gutmann Bank.