O delegatie a Fondului Monetar International (FMI) va sosi in Romania la inceputul saptamanii viitoare, pentru a discuta cu autoritatile despre proiectul de buget pentru 2010, a declarat vineri pentru HotNews.ro Gheorghe Pogea, ministrul interimar al Finantelor Publice. Pogea a mai precizat ca din delegatie vor face parte "experti tehnici".

"La inceputul saptamanii va veni o delegatie de experti tehnici pentru a discuta pe marginea proiectului de buget pentru 2010", a declarat Gheorghe Pogea.

El a mai spus ca mai multe detalii vor putea fi facute publice dupa intalnirea cu reprezentantii FMI.

Intrebat daca delegatia Fondului Monetar International va sosi saptamana viitoare la Bucuresti, premierul interimar Emil Boc a declarat ca "este posibil, discutam de luni incolo".

"Va fi o misiune foarte scurta de 1,2 sau 3 zile pentru finalizarea bugetului pe 2010. Exista o mica diferenta intre noi (FMI), Comisie si autoritati... Trebuie incheiat momentul To, astfel incat indiferent de cine vine sa tina cont de anumite politici publice. Exista o diferenta foarte mica legata de expunerea de venituri si urmeaza sa se lucreze impreuna pe ultimii indicatori", a spus Mihai Tanasescu, reprezentantul Romaniei la FMI, citat de NewsIn.

Tanasescu a mai precizat ca nu exista riscuri legate de insuficienta fondurilor statului roman in conditiile neacordarii celei de-a treia transe de la FMI in acest an, sustinand ca "probabil Ministerul Finantelor a atras exact sumele de care avea nevoie".

O misiune a FMI s-a aflat la Bucuresti, in perioada 28 octombrie - 9 noiembrie, pentru a doua revizuire a acordului stand-by cu Romania, insa aceasta s-a incheiat fara ca institutia sa decida livrarea celei de-a treia transe, in valoare de aproximativ 1,5 miliarde de euro. La acel moment, reprezentantii FMI au anuntat ca o noua misiune va veni la Bucuresti dupa instalarea unui nou guvern.

Ulterior, reprezentul FMI in Romania si Bulgaria, Tonny Lybek, a declarat in exista posibilitatea ca ce-a de-a treia si a patra transa din imprumut sa fie acordate Romaniei in acelasi timp. El a mai spus ca misiunea de evaluare a FMI pentru acordarea celei de-a patra transe este programat sa vina in tara la sfarsitul lunii ianuarie sau inceputul lui februarie.

Pana in prezent, FMI a virat Romaniei primele doua transe din imprumut, in valoare de aproximativ 6,9 miliarde de euro. A treia transa, de 1,5 miliarde de euro, era programata pentru luna decembrie, iar cea de-a patra, de peste 800 milioane de euro, pentru luna martie 2010.

Fondul Monetar International (FMI) a incheiat in luna martie un acord stand-by cu Romania pe o perioada de doi ani, in valoare de 12,95 miliarde de euro. Pe langa banii de la FMI, Romania va mai primi cinci miliarde de euro de la Comisia Europeana, un miliard de euro de la Banca Mondiala si un miliard de euro de la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD).