Guvernul incearca sa convinga Fondul Monetar International (FMI), in cadrul vizitei ce va avea loc la Bucuresti, sa acorde Romaniei cea de-a treia transa in luna ianuarie "pe baza indeplinirii criteriilor convenite in acord", a declarat duminica pentru NewsIn, ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea.

  • "Categoric, avem in vedere acest obiectiv in urma indeplinirii criteriilor convenite cu Fondul. Vom discuta dupa ce vin ei la Bucuresti", a afirmat Pogea.

Reprezentantul FMI in Romania si Bulgaria, Tonny Lybek, declara pe 19 noiembrie ca "in cazul in care criza politica se prelungeste si finalizarea celei de-a doua evaluari a FMI se amana pentru luna ianuarie", iar in aceasta situatie este posibil ca transele III si IV sa fie livrate impreuna in luna martie.

Expertii FMI vor ajunge luni la Bucuresti pentru a lucra la finalizarea proiectului de buget pe 2010, alaturi de cei ai Comisiei Europene (CE) si nu este exclus ca Romania sa ceara unele amanari de termene in "functie de noile date", preciza vineri pentru NewsIn, reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu.

"Va fi o misiune foarte scurta de 1, 2 sau 3 zile pentru finalizarea bugetului pe 2010. Exista o mica diferenta intre noi (FMI), Comisie si autoritati... Trebuie incheiat momentul To, astfel incat indiferent de cine vine sa tina cont de anumite politici publice. Exista o diferenta foarte mica legata de expunerea de venituri si urmeaza sa se lucreze impreuna pe ultimii indicatori", explica reprezentantul Romaniei la FMI.

Prim-vicepresedintele PD-L, Theodor Stolojan, a explicat la randul sau ca este posibil ca Romania sa ceara expertilor FMI si Comisiei Europene ce vor ajunge saptamana viitoare la Bucuresti, o derogare in ce priveste adoptarea Legii unitare a pensiilor, convenita a fi aprobata pana la 31 decembrie 2009 si, in plus, sa ceara CE acordarea celei de-a doua transe din imprumut in luna ianuarie.

"E posibil sa primim la pachet transele de la FMI si CE in luna ianuarie. Daca reusim proiectul de buget pe anul 2010, este ok. Raportul misiunii ar putea intra in prima sedinta a boardului FMI din luna ianuarie si teoretic ar fi posibil sa primim banii", a explicat Stolojan.

Pogea: Bugetul pe 2010 are in vedere investitii de 38-40 miliarde lei, circa 7% din PIB

Ministrul interimar al Finantelor a declarat pentru NewsIn ca principalii parametri pe care va fi construit bugetul pe 2010 raman - un deficit bugetar de 5,9% din produsul intern brut (PIB) si o crestere economica de 0,5%, insa investitiile programate pentru anul viitor vor avea o pondere mai mare in produsul intern brut fata de acest an, respectiv de 7% din PIB.

"Bugetul pe anul 2010 are in vedere in primul rand investitiile publice in infrastructura, in mediu, in educatie si in dezvoltarea regionala pentru a putea absorbi persoanele care sunt in somaj. La un buget estimat la 525 miliarde lei, avem in vedere cheltuieli cu investitiile de 38-40 miliarde lei, reprezentand circa 7% din PIB", a spus Gheorghe Pogea

"In plus, cresterea economica prognozata pentru anul viitor va genera venituri suplimentare fata de 2009, fiind vorba de o crestere cuprinsa intre 8 miliarde lei si 10 miliarde lei", a adaugat ministrul de Finante.

FMI a dat Romaniei primele doua transe din pachetul de asistenta financiara negociat, in valoare totala de 6,57 miliarde euro. A treia transa, de 1,5 miliarde euro, era programata initial pentru jumatatea lunii decembrie, insa a fost amanata pana la data formarii unui nou gruvern.

Si Comisia Europeana a amanat acordarea celei de-a doua transe, de 1 miliard de euro, din imprumutul acordat Romaniei, in valoare totala de circa 5 miliarde euro, pe o perioada de doi ani, asteptand clarificarea situatiei de la Bucuresti.