Ascultand opiniile mai multor reprezentanti ai institutiilor publice si private din mediul financiar-bancar, nu este dificil sa deduci cateva idei clare despre ce se vede astazi, in plan economic si ceea ce se asteapta pentru anul viitor. Atmosfera pare sa fie usor optimista pentru ceea ce va urma dar estimarile sunt prudente, marcate mai ales de incertitudinea deciziilor adoptate de viitorul Guvern.

Pe termen scurt: ingrijorare, cu cateva semnale pozitive

Exista o ingrijorare ca perceptia Romaniei pe plan extern este foarte proasta, din cauza prelungirii crizei politice. Este adevarat, spun cei din mediul financiar-bancar, si alte tari - vezi cazul Cehiei - au trecut prin perioade dificile, cu Guvern demisionar, dar iata, au alta imagine in afara.

Cat priveste finalul anului 2009, pare sa fie mai bun decat era de asteptat. Deficitul

bugetar, dupa toate datele de pana acum, va fi mai mic decat cel stabilit in acordul cu FMI. Ramane de vazut, totusi, daca aceasta curea a fost stransa intr-un mod sanatos si nu va afecta "pacientul" in primele luni ale lui 2010.

In opinia finantistilor, Romania nu a iesit prea sifonata in 2009 din criza economica. De fapt, datele indica mai degraba o recesiune, decat o criza adevarata. Argumentele: "inflatia nu a explodat, cursul nu a explodat, somajul nu a luat-o razna. Retragere masiva de capitaluri nu a fost, bancile s-au comportat relativ corect. Practic, dupa un an, putem concluziona ca toate profetiile apocaliptice s-au dovedit neadevarate. Ne amintim spre exemplu de: cresterea cursului de schimb la 5 lei/euro, cresterea deficitului extern, prabusirea bancilor".

In orice caz, acordul cu FMI a avut un rol esential in tot acest proces, cu acest lucru toata lumea este de acord. Este considerat "cel mai bun program anticriza" posibil. Cel mai concret exemplu a venit, recent, de la Lucian Croitoru: cursul de schimb ar fi putut urca pana la 6 lei/euro in lipsa acestui acord.

Tot pe termen scurt, bancile private sunt si ele optimiste. Un motiv este legat de relaxarea unor reguli ale Bancii Nationale, ceea ce va incuraja bancherii sa reesaloneze creditele cu probleme. Noutatea este de asteptat sa se aplice chiar in aceasta luna.

Dovezi de optimism putem deduce si din anunturile recente legate de doua banci care vor intra pe piata in Romania, tot in aceasta luna: potrivit lui Nicolae Cinteza (BNR) o banca din Uniunea Europeana se pregateste sa intre pe piata. Se pare ca anuntul va urma in numai cateva zile si ca va cumpara un procent de actiuni la una din bancile locale. Surse ale agentiilor de stiri au declarat ca este vizata Banca Transilvania.

O alta institutie financiara, de private banking - de aceasta data, urmeaza sa isi deschida tot in aceasta luna un birou la Bucuresti, sperand ca va primi aprobarea CNVM saptamana viitoare.

Pentru 2010 : in vizor - reforma bugetara / "Cheltuielile trebuie tinute sub control"

Finantistii anticipeaza o revenire a productiei industriale care va impulsiona cresterea economica; aceste aspecte se vor resimti in a doua jumatate a anului 2010. Se mai asteapta ca revenirea economiei sa aduca venituri la bugetul de stat.

Alte surse de venituri? Solutii greu de pus in practica. O majorare de impozite pe cota unica "ar misca o parte din salarii pe zona gri, iar daca s-ar reveni la cota progresiva ar fi un dezastru". Legat de TVA - cea mai transanta opinie exprimata arata ca ideea de cote diferentiate pentru produse de lux este "o prostie de nedescris". Ca exemple de solutii, a au fost amintite tari din regiune care au taiate pur si simplu salariile cu pana la 30% . O solutie mentionata de finantisti: cresterea accizelor. O alta solutie, dar numai in plan teoretic: cresterea inflatiei, pe care Romania nu o poate aplica. Unele opinii arata ca si cursul e schimb "poate fi folosit ca o forma de taxare".

Pe de alta parte, viitorii factori de decizie nu au de ales si trebuie sa tina sub control cheltuielile bugetare. Reforma bugetara trebuie facuta, chiar daca disponibilizarea unui numar semnificativ de bugetari va avea impact, de exemplu, pe piata de creditare.

Bancile comerciale sunt destul de optimiste, in ceea ce priveste evolutia Romaniei anul viitor. Reprezentantii Alpha Bank estimeaza un deficit bugetar de numai 3%, argumentul acestei prognoze oprimiste fiind iesirea din recesiune si faptul ca anul viitor nu vor exista alegeri, in Romania. Pe termen lung, Alpha Bank anunta ca intentioneaza sa-si extinda reteaua in Romania.

Bursa de valori Bucuresti impartaseste si ea un optimism, totusi unul moderat, pentru anul viitor: "exista motive pentru optimism moderat, se va depasi anul electoral, economia isi va relua cresterea chiar daca numai moderat, cresterea si pe bursa va fi usoara dar sustenabila".

Pe termen mediu si lung: prioritatea nr.1 - trecerea la moneda euro

In opinia finantistilor, noul Guvern trebuie sa-si declare angajamentul pentru respectarea calendarului de adoptare a monedei euro care ar putea fi introdusa, daca programul este respectat, incepand cu 1 ianuarie 2015. Valentin Lazea (BNR) a declarat recent ca acest lucru se poate intampla daca autoritatile romane incep demersurile "de maine".

Adoptarea conform calendarului deja existente este cea mai buna varianta, dat fiind ca mediul economic si cetatenii trebuie sa parcurga toate etapele necesare de pregatire.

"Clasa politica are un orizont foarte scurt de timp - a se vedea absenta referirlor la adoptarea euro in perioada campaniei electorale pentru prezidentiale", a mai declarat oficialul BNR.