Guvernul austriac a nationalizat luni banca Hypo Group Alpe Adria, a sase banca dupa marime a tarii, pentru a o salva de la faliment, a anuntat ministrul Finantelor, Josef Proell citat de presa internationala.

Anuntul a venit dupa ce s-a ajuns la o intelegere cu actionarii bancii asiguratorul austriac Grazer Wechselseitige si autoritatile locale ale comitatului Carinthia, sa contribuie cu peste un miliard de euro pentru a salva banca, scrie AFP.

Astfel, Austria preia 100% din actiunile Hypo de la banca germana BayernLB. Negocierile s-au purtat contratimp pentru a se gasi o solutie inainte de deschiderea bancii luni dimineata.

"Riscurile la care este expusa aceasta banca au creat o amenintare enorma la adresa Austriei in ultimele zile. Impreuna, putem evita aceasta amenintare", a declarat Proell care a adaugat ca presedintele Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, a participat de asemenea la discutiile din week-end.

Falimentul institutiei ar fi afectat sever increderea in institutiile de credit din Europa de Est, scrie Reuters.

Hypo Group Alpe Adria este a doua banca nationalizata de guvern de la inceputul crizei financiare mondiale, dupa Kommunalkredit, banca specializata in credite pentru municipalitati si autoritati locale.