Presedintele roman Traian Basescu va fi instalat in functie maine, pentru un al doilea mandat. El va avea dreptul sa formeze un nou guvern, dupa ce Curtea Constitutionala a respins acuzatiile de frauda electorala, scrie publicatia economica Bloomberg, intr-un material despre situatia din "a doua cea mai saraca tara din Uniunea Europeana".

"Vestile sunt bune", a declarat pentru publicatia economica Raffaella Tenconi, economist sef al Wood & Co. in Praga. "Se va sustine un leu stabil si va avea un mic impact pozitiv asupra pietei de capital. Evenimentul cheie ramane formarea oficiala a unei noi coalitii", a precizat Raffaella Tenconi.

Curtea Constitutionala a decis luni ca liderul Mircea Geoana a esuat in probarea acuzatiilor indreptate impotriva lui Basescu, in ceea ce priveste frauda masiva. Acum, prima datorie a lui Basescu este sa desemneze un prim-ministru si sa castige sustinere pentru a forma un nou guvern, dupa ce cabinetul de 10 luni al lui Emil Boc a cazut, pe 13 octombrie, noteaza publicatia.

Fara o administratie, cea de-a doua tara cea mai saraca din Uniunea Europeana nu a reusit sa aprobe taierea cheltuielilor si a esuat in incercarea de a dezgheta imprumutul de care are nevoie pentru a scoate economia din recesiune, continua Bloomberg.

Era de asteptat ca presedintele PSD, Mircea Geoana, sa castige, potrivit ultimelor sondaje publicate inaintea alegerilor prezidentiale. Dar dupa ce a pierdut, Geoana a explicat ca PD-L, care il sustine pe Basescu, a obtinut voturi in plus prin frauda. Basescu a respins acuzatiile, iar OSCE a anuntat ca votul "a respectat in linii mari angajamentele OSCE".

Acum, Basescu, dupa ce a esuat de doua ori in trecerea unui nou guvern prin Parlament, cauta sustinerea PNL pentru a castiga a treia incercare. In cazul in care nu reuseste nici de aceasta data, ar putea fi obligat sa ceara alegeri anticipate, lasand tara fara guvern pana in aprilie, arata Bloomberg.