A.B. este unul din dealerii unei banci din top 10. A fost in piata atunci cand s-a produs atacul pe leu din octombrie trecut. A acceptat sa discute cu Hotnews.ro despre cat se castiga ca dealer, ce s-a intamplat in piata in acele zile, cum intervine BNR pe curs si despre alte lucruri legate de viata profesionala a unui dealer. Din motive ce pot fi usor intelese, am pastrat confidentialitatea asupra identitatii lui.

Orice bancher viseaza sa ajunga sa lucreze in Trezorerie. Cum se vede lumea prin ochii unui dealer?

Dealer: Trezoreria e impartita in departamentul interbancar, in care dealerii tranzactioneaza cu bancile si departamentul de clienti, unde dealerii executa ordinele clientilor sau ofera solutii pentru acoperirea la riscul valutar – hedging. In medie, dealerii buni fac tranzactii de zeci de milioane de euro. Castigul insa nu e legat de performante la toate bancile. Adica nu iei procent din banii adusi bancii.

Cam care e nivelul bonusurilor?

Dealer: Bonusurile sunt mici. Cam 20.000-25.000 de euro, anual. Depinde normal, de la banca la banca. Nu ne comparam cu cei din Vest, dar sigur ca nici cu salariul unui angajat obisnuit.

Si cat ati adus bancii anul trecut?

Dealer: Prefer sa nu vorbesc despre mine si sa spun ca un dealer bun din Romania face un rulaj de circa un miliard de euro anual.

Ca dealer pe companii, cum e?

Dealer: E ok...chiar daca uneori e plictisitor. Sunt zile in care ai 5 tranzactii. Stai la butoane si dai „Buy” sau „Sell”, in functie de ordinele venite de la clienti.

Si pe interbancar?

Dealer: Ca dealer pe interbancar trebuie sa respecti pozitia bancii si pe Money Market si pe FX si pe titlurile de stat. Practic, tot ce vine din tara, din agentii, trece prin Trezoreria centrala. Eu strang „manunchiul” de tranzactii si ma uit sa vad incotro se duce piata. Daca de pilda s-au vandut foarte multi euro in piata, iau o pozitie corespunzatoare si probabil decid sa vindem si noi. Sigur ca ma uit daca trebuie sa fiu scurt sau lung, ca nu prea se iau pozitii contra curentului.

Pe ce perechi de valute se merge la noi?

Dealer: Bancile, pozitiile pe care le au sunt in majoritate euro/leu, euro/dolar si euro/chf.. nu prea ai treaba cu alte monede, decat in situatii particulare. Daca vine unul si iti vinde un miliard de forinti la un pret foarte bun, ii iei si ii plasezi la randul tau. Dar in Romania, 90%, daca nu chiar 95% din pozitiile bancilor romanesti sunt facute din euro, dolar si franc elvetian.

BNR intervine in piata?

Dealer: Da

Cum?

Dealer: Cu discretie. Asta e oricum un subiect tabu. Dar de regula, da pur si simplu un telefon si zice „vinde atata” .

Sume mari?

Dealer: Nu, nici vorba. Nu se arunca sa rupa piata... nu la sume de 100 de milioane de euro, adica. O face usor. Nu-i deloc recomandat sa faci valuri.

Cat s-a cheltuit pe curs?

Dealer: Nu stiu, dar ma amuza cei care fac calcule si zic dom`ne, s`au cheltuit din rezerva nu stiu cat.

De ce?

Dealer: Pentru ca BNR vinde acum la 4,2 de pilda, din ceea ce a cumparat cand euro era 3,7. Faceau si carry trade. Nu prea poti sa zici ca vinde din rezerva.

Analistii externi, atunci cand vorbesc despre un euro de 5-6 lei, pe ce se bazeaza?

(Dealer: Rade) Pe propriul lor interes. Eu cand vad cate-un analist de la nu stiu ce mare banca, ma intreb ce manipulare urmeaza.

Ati fost in piata cand s-a produs atacul speculativ pe leu?

Dealer: Da

Cum a fost?

Dealer: Ca la razboi. Sincer, ca la razboi. Cel putin asa am resimtit eu ziua aia. Erau doua tabere. Cei care mizau pe depreciere si ceilalti, in frunte cu BNR. Te uitai pe monitoare si iti dadeai seama ca e groasa. Unii cumparau in draci si tu stateai si-ti tremurau mainile deasupra butoanelor si nu stiai ce sa faci. Sa cumperi, sa vinzi?

Atunci Isarescu a facut cea mai tare miscare. Le-a luat speculatorilor toti leii din fata de au inceput aia sa vanda in pierdere. Au mizat prost. S-au pus cu BNR-ul. Nu trebuia.

E posibil un nou atac?

Dealer: Teoretic, da. Riscul e ca atunci cand un fond speculativ sau mai multe, pun banii impreuna si decid sa „rupa” o moneda. De pilda, piata valutara din Romania nu e foarte adanca, ca sa poata „inghiti” fluxuri foarte mari de valuta. Dar chiar si atunci, exista scenarii in BNR, potrivit carora se poate reactiona.

Care e mecanismul atacului?

Dealer: Mecanismul e simplu. Eu, daca vreau sa speculez pe leu, vand lei cat mai multi si cumpar euro. Pe masura ce leii din piata sunt tot mai multi, valoarea lor scade. Daca statul vrea sa isi apere leii, trebuie sa cumpere leii, vanzand euro. Tot vanzand euro, ramane fara valuta, leul se prabuseste iar eu cumpar lei mult mai ieftin.

Tehnic, am citit o explicatie foarte usor de inteles, data de Eugen Radulescu, consilierul Guvernatorului BNR. Mai explicit de atata nu as pute formula nici eu. Practic, cei care detin fonduri mari, isi pun prin absurd in cap sa se ia de leu. Jucătorii respectivi încep să coteze pentru cumpărare valută la preţuri din ce în ce mai mari. Asta înseamnă ca se duc cu cursul la 4,7 lei pentru un euro. În momentul în care cotează aceste preţuri nu este obligatoriu ca să se producă neapărat şi foarte multe tranzacţii la preţurile respective, dar ele se pot produce. În momentul în care cursul ajunge la un anumit nivel, pot să apară jucători care să vândă valuta respectivă celor care vor s-o cumpere, respectiv jucătorilor străini. Aceşti jucători însă nu au lei. Ei anunţă preţuri de cumpărare pentru lei, dar ei nu au aşa ceva. Şi atunci fac aşa-numitele operaţiuni de swap, în care vând şi răscumpără valuta pentru lei, în aşa fel încât să-şi poată face plata la cele 48 de ore pentru valuta pe care au cumpărat-o - că au cumpărat valută cu lei - aşteptând ca în intervalul acesta de timp, în cele 3-4 zile, cinci zile, o săptămână, depinde cum au jucat jocul respectiv, când ar trebui să facă operaţiunea inversă din swap, respectiv să dea înapoi leii şi să primească înapoi valuta, cursul valutar, datorită spaimei jucătorilor din piaţă, trebuie să se fi dus deja la 4,8-4,9.