Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca emisiunea in format MP3

Cei mai multi romani cred ca situatia economica s-ar putea agrava in viitoarele 12 luni

Noua din zece romani (reprezentand 88%) considera situatia economica actuala drept proasta, iar 77% dintre ei se asteapta la mentinerea actualei situatii sau chiar inrautatirea acesteia in urmatoarele 12 luni, potrivit unui Eurobarometru publicat de Comisia Europeana. In ansamblul UE, in medie 75% dintre europeni cred ca situatia economica actuala este proasta, iar 68% estimeaza ca peste 12 luni economia va fi intr-o stare similara sau se va deteriora. In prezent, 53% dintre romani considera ca situatia economica este cea mai grava problema cu care se confrunta Romania. De asemenea, 66% dintre respondenti nu cred ca impactul crizei asupra joburilor s-a incheiat si se asteapta la o situatia mai grava in perioada urmatoare. In plus, 39% dintre ei vad inflatia drept o amenintare pentru Romania, iar 36% vad ingrijoratoare cresterea somajului.

FMI ar putea vira doua transe din imprumut in luna ianuarie

Premierul in exercitiu Emil Boc declara ca sunt sanse mari ca Romania sa primeasca cea de-a treia transa de la FMI in luna ianuarie, sau chiar doua transe odata. O echipa in format restrans a FMI a sosit ieri in Romania pentru a discuta cu reprezentantii Ministerului Finantelor pe tema bugetului de stat pe 2010 si pentru a pregati o misiune completa de evaluare a Fondului, care ar putea sosi la Bucuresti in ianuarie, dupa formarea Guvernului.

Si ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea declara ca Executivul incearca sa convinga FMI sa acorde Romaniei cea de-a treia transa in luna ianuarie "pe baza indeplinirii criteriilor convenite in acord".

Ultima misiune a FMI in Romania, de la inceputul lunii noiembrie, a plecat fara o decizie clara, in conditiile instabilitatii politice.

Numarul total al angajatilor din UE a scazut cu peste un milion in trimestrul al treilea

Numarul total al angajatilor din Uniunea Europeana a scazut in trimestrul al treilea cu 0,5% (1,019 milioane de persoane), la 221,6 milioane, potrivit datelor ajustate sezonier prezentate luni de Eurostat.

In zona euro, numarul angajatilor a scazut in aceeasi perioada cu 0,5%, respectiv 712.000 de persoane, la 144,8 milioane de salariati. In trimestrul al doilea, indicatorul a coborat cu 0,5% in zona euro si cu 0,6% in intreaga Uniune Europeana. Scaderea numarului salariatilor a afectat toate sectoarele economiei europene, cu exceptia categoriei care include administratia publica, sanatatea si educatia, unde s-a inregistrat o crestere de 0,2% in UE, respectiv 0,3% in zona euro. Cele mai severe scaderi ale numarului angajatilor au fost inregistrate in constructii, industria prelucratoare, agricultura, servicii financiare si comert, transport si comunicatii.

Letonia (-5,7%), Spania (-1,5%) si Portugalia (-1,1%) au avut cele mai puternice scaderi ale numarului salariatilor.

Abu Dhabi a oferit emiratului Dubai un ajutor de 10 miliarde de dolari

Abu Dhabi a oferit emiratului vecin Dubai un ajutor de 10 miliarde de dolari, insa statul aflat in grave dificultati financiare a aratat ca are inca nevoie de un moratoriu din partea creditorilor pe datoriile mai multor companii de stat.

Sprijinul de la Abu Dhabi, cel mai bogat stat din Emiratele Arabe Unite, era optiunea cea mai neasteptata dupa ce Dubai a cerut, pe 25 noiembrie, un moratoriu pe datorii de 26 miliarde de dolari ale Dubai World. Problemele emiratului au propagat un val de neincredere pe pietele financiare globale si au afectat sever imaginea Dubai de centru regional de afaceri.