Guvernele europene trebuie sa faca mai multe pentru a ajunge la zi cu platile si pentru a imbunatati accesul la creditare, potrivit lui Andrea Benassi, secretarul general al UEAPME un grup de lobby al firmelor mici. El a spus ca IMM-urile se tem de o recesiune in forma de W (economia pare sa isi revina, cazand din nou), pentru ca deficitele publice sunt in crestere si consumatorii nelinistiti prefera sa economiseasca si nu sa cheltuiasca.

Potrivit lui Benassi, somajul si amenintarea ca se vor pierde in continuare locuri de munca au redus puterea de cumparare in toata UE si au distrus sentimentul de siguranta a locului de munca pe care angajatii il aveau inaintea crizei.

Increderea in sectorul de afaceri a atins cel mai jos punct in 2009, a spus el, iar perspectivele pentru 2010 sunt intunecate daca statele UE nu isi intensifica eforturile pentru a directiona bani spre firmele mici prin imprumuturi bancare si plati rapide.

"Pe acest fundal, cred ca 2010 va fi un an hotarator. Este prea devreme pentru a spune daca aceasta criza s-a terminat cu adevarat sau nu - sunt mai inclinat spre a doua optiune - dar ceea ce imi este clar este faptul ca afacerile mici nu pot fi lasate singure. Sprijinul public este foarte necesar in acest moment," a spus el.

Benassi ii invinovateste pe ministrii intreprinderilor pentru ezitarile acestora de a implementa elemente ale Small Business Act (SBA), care a fost adoptat cu mai bine de 12 luni in urma.

Articol integral EurActiv.ro