Ministerul Finantelor Publice (MFP) a plasat joi obligatiuni de stat de tip benchmark, cu maturitate la cinci ani, in valoare de 358,44 milioane de lei, la un randament mediu anual de 10%, potrivit datelor bancii centrale. MFP a atras cu aproape 58% mai putin decat valoarea de 850 milioane de lei anuntata initial.

Cele 13 banci care au participat la licitatie au depus oferte de 1,23 miliarde de lei.

La sedinta similara din 19 noiembrie, Ministerul Finantelor a plasat obligatiuni de stat de tip benchmark, cu scadenta la trei ani, in valoare de 264,11 milioane de lei.

Ministerul Finantelor si-a propus sa atraga in luna decembrie 4,8 miliarde de lei prin titluri de stat. In primele 11 luni din acest an, MFP a emis titluri de stat de aproape 60 miliarde de lei, ceea ce reprezinta de aproape cinci ori mai mult decat in intregul an 2008.

Ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, declara la inceputul lunii decembrie ca deficitul bugetului general consolidat s-a adancit la 6% din PIB in luna noiembrie, in special ca urmare a platilor pentru agricultura si a virarii contributiei catre bugetul UE, potrivit NewsIn.

Autoritatile romane si Fondul Monetar International (FMI) au agreat, dupa misiunea de evaluare a Fondului din august, o noua tinta de deficit bugetar pentru finalul acestui an, de 7,3% din PIB, la o contractie economica de 8,5% pentru acest an si o valoare a PIB de 497,3 miliarde de lei.