Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca emisiunea in format MP3

Apartamentele nu vor mai putea fi vandute sau inchiriate fara certificate energetice

Apartamentele nu vor mai putea fi vandute sau inchiriate fara certificate energetice. Proprietarii de apartamente vor fi obligati, incepand cu 1 ianuarie 2010, sa prezinte potentialilor cumparatori sau chiriasi, certificate pentru informarea acestora privind performanta energetica. Anuntul a fost facut de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Locuintei, care a informat ca legea intra in vigoare in prima zi a anului viitor. Potrivit actului normativ, in cazul vanzarii/inchirierii unui apartament construit inainte de 2007, se poate intocmi un certificat de performanta energetica numai pentru respectivul apartament. Fara a implica auditarea energetica a intregii cladiri. Situatia este cu totul alta in cazul cladirilor noi. Pentru locuintele construite dupa 1 ianuarie 2007, certificatul energetic se preda la receptia lucrarilor. De asemenea, toate blocurile de locuinte care sunt supuse reabilitarii termice obtin un astfel de certificat. Costul unui audit energetic variaza intre 1 euro si 3 euro metrul patrat. Insa Ministerul Dezvoltarii sustine ca aceasta masura nu va creste pretul apartamentelor.

Emil Boc: Guvernul va continua sa acorde garantii de stat companiilor care fac investitii

Guvernul va continua sa acorde garantii de stat companiilor care fac investitii. Executivul va folosi mecanismul acordarii garantiilor de stat, ca masura de sprijn pentru firmele romanesti si straine, fara nicio discriminare, a declarat premierul Emil Boc, in cadrul unei intrevederi cu presedintele Ford Europa, John Fleming. Guvernul va acorda producatorului de automobile o garantie de stat in valoare de 320 de milioane de euro, reprezentand 80% din valoarea imprumutului pe care Ford il va contracta de la Banca Europeana pentru Investitii. Executivul va promova un Memorandum pentru aprobarea raportului de negociere iar, ulterior, in conformitate cu legislatia, va fi promovat un act normativ cu putere de lege privind acordarea acestei garantii de stat companiei Ford.

Fondul Monetar International si-a imbunatatit prognoza pentru Romania

Fondul Monetar International si-a imbunatatit prognoza pentru tara noastra. Ultima estimare arata ca Produsul Intern Brut al Romaniei va scadea in acest an cu aproximativ 7%, dupa ce anterior se vorbea de 7,2 procente. Cresterea cererii externe este motivul acestei ajustari, potrivit sefului misiunii FMI, Jeffrey Franks. De asemenea, Fondul a revizuit in bine si estimarea de crestere economica pentru anul viitor, la 1,3% dupa o prognoza initiala de 0,5 procente. "Perspectivele macroeconomice ale Romaniei par mai bune decat la inceputul lunii noiembrie", se arata intr-un comunicat al FMI. "Performanta este incurajatoare, avand in vedere mediul politic si economic dificil. Pietele au ramas stabile, in pofida incertitudinilor politice recente", a mai adaugat Franks. Acesta a mai precizat ca FMI si Comisia Europeana au agreat cu Guvernul continutul proiectului de buget pe 2010, la nivel tehnic. O misiune comuna a FMI, Comisiei Europene si a Bancii Mondiale ar putea veni in ianuarie in Romania, dupa instalarea noului guvern, pentru a putea debloca si transa a doua a acordului stand by cu tara noastra.

Opel va lansa un SUV derivat din Corsa, un model de clasa mini si masini 100% electrice

Opel va lansa in urmatorii ani cel putin un model de clasa mini, un SUV derivat din Corsa si masini 100% electrice. Oficialii marcii germane au prezentat in linii mari planurile companiei pentru urmatorii cinci ani. Dupa ce General Motors a decis sa nu mai vanda Opel, marca si-a stabilit ca obiectiv marirea cotei de piata in Europa. Oficialii companiei spun ca vor incepe sa vanda masini 100% electrice, incarcabile la priza, peste trei ani. Pana atunci, va fi lansat modelul Ampera, care detine pe langa motorul electric si unul cu ardere interna care-i extinde mult autonomia. Conducerea producatorului auto a anuntat ca va scoate cel putin un model de clasa mini in urmatorii ani, urmand sa inlocuiasca modelul Agila, produs la fabrica Suzuki din Ungaria, cu unul mai practic.