Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca emisiunea in format MP3

Programul de guvernare prevede mentinerea actualului nivel de taxare

Noul program de guvernare prevede adoptarea bugetului de stat pe 2010 in prima jumatate a lunii ianuarie, anunta premierul desemnat Emil Boc. De asemenea, Guvernul are intentia de a mentine pe intreaga perioada de guvernare cota unica de 16% si TVA de 19%, de a respecta angajamentele internationale cu FMI, Comisia Europeana si Banca Mondiala. Premierul desemnat a adaugat ca bugetul de stat porneste de la indicatori de 1,3% crestere economica si 5,9% deficit bugetar. Boc a avertizat ca anul 2010 va fi "inca un an dificil, cel putin in primele 6 luni", dar si-a exprimat speranta ca, "odata cu sfarsitul lui 2010, putem vorbi de crestere economica consistenta".

Premierul a enumerat ca principii ale programului de guvernare si sustinerea mediului de afaceri si a IMM-urilor, alocarea a cel putin 20% buget pentru investitii publice pentru mentinerea si crearea de noi locuri de munca, promovarea si adoptarea legii reformei sistemului de pensii si a legii responsabilitatii fiscale, sprijinirea agriculturii in vederea dezvoltarii industriei alimentare si reabilitarea sistemului de irigatii.

La capitolul agricultura, Boc a sustinut ca noul guvern va avea drept obiectiv pe termen mediu ca Romania sa se transforme intr-o tara exportatoare de produse agro-alimentare.

Joseph Stiglitz: Depravarea morala a bancherilor trebuie combatuta

Laureatul premiului Nobel in economie Joseph Stiglitz crede ca institutiile financiare au nevoie de reglementari stricte si trebuie sa suporte majoritatea costurilor legate de salvarea bancilor, impreuna cu americanii bogati. "Experienta aproape mortala prin care a trecut economia mondiala, generata de practicile incorecte de creditare, a scos la iveala depravarea morala a bancherilor", a afirmat Stiglitz. In SUA, guvernul si Rezerva Federala au cheltuit, au imprumutat ori si-au asumat angajamente de peste 10.000 de miliarde de dolari, pentru relansarea activitatilor economice si sustinerea pietei financiare. Guvernele din Marea Britanie si Franta au anuntat in decembrie introducerea unui impozit de 50% pentru bonusurile bancare care depasesc circa 40.000 de dolari.

Pretul aurului ar putea scadea in 2010, spun analistii Saxo Bank

Pretul aurului ar putea inregistra scaderi in 2010, estimeaza analistii Saxo Bank. „O intarire a monedei americane ar putea intrerupe miscarile speculative pe aur. Pe termen lung, pretul metalului galben va creste (estimam un curs de 1.500 de dolari pe uncie in 2014), dar ne putem astepta ca pe termen scurt sa asistam la o corectie de pana la 870 de dolari/uncie”, spun analistii Saxo. Pretul aurului s-a stabilizat, urcand usor pana la 1.105 dolari pe uncie de la referinta de joi de 1.097,8 dolari pe uncie, dar se plaseaza cu circa 10% sub maximul record de 1.226,1 dolari pe uncie inregistrat pe 3 decembrie.

Studiu: Bulgarii economisesc cu 50% mai mult decat romanii

Romania are nevoie de 80 de ani ca sa ajunga la nivelul Bulgariei in privinta sumelor economisite de populatie, in conditiile in care valoarea medie a depozitelor, de 1.034 euro/locuitor, este cu aproape 50% mai redusa decat cea din tara vecina, arata un studiu. In Bulgaria, valoarea medie a depozitelor este de 1.549 euro/locuitor, in timp ce in Ungaria se situeaza la 2.764 euro, in Polonia la 2.281 euro, iar in Turcia la 1.196 euro. Pe primul loc in tarile analizate se afla Cehia, cu o valoare medie de 5.870 euro.