Agentia de evaluare financiara Moody's a redus ratingul suveran pentru obligatiunile Greciei cu o treapta, de la "A1" la "A2", cu perspectiva negativa, datorita riscurilor pe termen mediu si lung cu privire la solvabilitate, potrivit AFP. Moody's a devenit astfel cea de-a treia agentie de evaluare financiara care a coborat ratingul Greciei, dupa Fitch si Standard & Poor's.

Masura vine in contextul dezbaterilor din parlamentul elen cu privire la bugetul pe 2010, care prevede reducerea deficitului bugetar. Guvernul a prezentat o serie de masuri de austeritate care au ca scop reducerea deficitului la 9,1% din PIB in 2010.

Moody's arata ca masurile de austeritate promise de guvernul de la Atena in scopul reducerii deficitului, care ar putea ajunge la 12,7% in acest an, compenseaza doar partial riscurile pe termen lung. Agentia considera ca riscurile privind solvabilitatea cu care se confrunta Grecia pe termen scurt sunt reduse.

"Dificultatile guvernului legate de credit sunt pe termen lung. Acestea sunt generate de erodarea lenta a competitivitatii si potentialului economic, ceea ce inseamna ca problemele legate de datorii nu pot fi rezolvate doar prin dezvoltare. Dificultatile sunt si rezultatul unor institutii fiscale slabe, care pun sub semnul indoielii abilitatea guvernului de a implementa politici pentru restabilirea sustenabilitatii datoriilor", a declarat Sarah Carlson, analist Moody's.

Noul rating nu pune in pericol accesul Greciei la fondurile oferite la sfarsitul anului viitor de Banca Centrala Europeana. BCE accepta in prezent ca garantii titluri de stat cu rating 'BBB-', dupa ce a relaxat regulile, ca raspuns la criza financiara.

Ca urmare a reducerii ratingului de tara, Moody's a coborat ratingurile a trei banci grecesti, printre care si cea mai mare institutie de credit din tara, National Bank of Greece. Astfel, ratingul National Bank of Greece a fost redus de la "Aa3" la "A1", in vreme ce calificativele EFG Eurobank Ergasias si Emporiki au fost coborate la "A2" de la "A1".