"Datele din SUA au inveselit pietele indicand imbunatatirea activitatii economice la nivel global, ceea ce ar putea ajuta monedele riscante. In cazul leului s-ar putea sa fie nevoie de interventia BNR din moment ce exista cerere puternica de valuta dinspre jucatorii locali, iar cei straini nu sunt activi in aceasta perioada", a declarat dealerul unei banci comerciale. Perechea leu/euro se cota la 4,2170 in jurul pranzului.

"Parlamentul ar trebui sa voteze cabinetul propus de Emil Boc si tinand cont de majoritatea fragila deja formata, aprobarea acestuia e probabila. In consecinta, leul ar putea fi pozitiv influentat" a mai declarat dealerul citat. Pe piata interbancara, ratele de dobanda pe termen scurt au scazut de la peste 10% la circa 8%.

"Cu toate acestea, termenele mai lungi nu s-au modificat. Ne asteptam ca ratele de dobanda pe termen scurt sa coboare catre facilitatea de depozit astazi. Insa, scadentele care includ viitoarea perioada de observare sunt deja la peste 10% si ar putea creste catre nivelul lombard (12%) pe parcursul saptamanii viitoare daca interventiile BNR pe piata valutara vor continua", a mai spus dealerul bancii comerciale.

Potrivit acestuia, BNR ar fi intervenit ieri in sprijinul cursului. "In timp ce monedele regionale se intareau fata de euro pe fondul cresterilor inregistrate pe bursele globale, moneda nationala se deprecia in principal ca urmare a cererii din partea jucatorilor locali. Perechea a incercat sa ajunga la 4,23 iar BNR a intervenit pe piata pentru a proteja nivelul si a impins in jos perechea", a declarat sursa noastra. Conform acesteia, la cum aratau datele intraday, interventiile BNR au continuat si dupa momentul stabilirii fixingului astfel ca perechea eur/leu a inchis neschimbata.