TVA-ul si accizele sunt sursele cele mai consistente de bani ale bugetului pe anul viitor, se arata in documentul obtinut de HotNews.ro. "Taxa pe consum", cum mai este denumita TVA, urmeaza sa aduca la buget peste 35,5 miliarde de lei in vreme ce accizele vor contribui cu peste 16,8 miliarde de lei (cu 4 miliarde de lei mai mult decat in 2009) la buget, se mai arata in document.

Potrivit bugetului, companiile care isi desfasoara activitatea in Romania vor contribui din impozitul pe profit cu peste 10 miliarde de lei, in vreme ce sistemul bancar va aduce la buget de zece ori mai putin (1,2 miliarde de lei), dar dublu fata de banii proveniti din impozitul pe profitul sistemului bancar din acest an.

Bugetul mai mizeaza in 2010 pe venituri fiscale de 54,2 miliarde lei, mai mari cu 4 miliarde de lei fata de cele din acest an, in vreme ce veniturile nefiscale ar urma sa adauge 8,6 miliarde lei, de trei ori mai mult decat cele stranse in acest an. In total, Bugetul de stat conteaza pe venituri de 66,6 miliarde lei si pe cheltuieli de 101,67 miliarde lei, deficitul bugetar estimat fiind asadar de 35,02 miliarde lei.

Veniturile nefiscale sunt alcatuite din banii virati la buget din profitul net al regiilor autonome sau a institutiilor publice finantate de stat. Astfel, regiile autonome varsa o parte din profitul net la bugetul de stat sau la bugetul local al judetului, municipiului, orasului sau comunei in functie de institutia sub a carei autonomie functioneaza. In cazul institutiilor publice finantate integral de la buget, acestea sunt obligate prin lege sa vireze orice venit obtinut.

Veniturile fiscale ale bugetului de stat sunt de fapt impozitele pe venit, profit, avere, tranzactii, taxa pe valoare adaugata (TVA) si accize.