Banca Nationala a Romaniei a stabilit, miercuri, un curs de referinta de 4,1620 lei pentru un euro, ceea ce reprezinta o depreciere cu 1,09% a monedei europene. Dolarul american a fost cotat la 2,8987 lei, o crestere cu 0,68% a monedei nationale.

Cotatia de miercuri este cea mai buna inregistrata de leu in fata monedei europene in ultimele sapte luni si jumatate, respectiv la 19 mai 2009.

Marti, o moneda europeana a fost cotata la 4,2077 lei, in timp ce dolarul american costa 2,9186 lei.

Banca Centrala a cotat un franc elvetian la 2,8051 lei, in timp ce, in sedinta precedenta, cursul era de 2,8345 lei pentru o moneda elvetiana.

Aprecierea leului este considerata "destul de agresiva" de catre dealeri. "Decizia BNR de ieri a fost bine primita de catre jucatori, cotatiile leului ajungand la 4,1660 pentru un euro, tranzactiile de vanzare pe perechea euro/leu facand-se cu agresivitate", a declarat pentru HotNews dealerul unei banci comerciale, dupa primele ore de tranzactionare.

Alti dealeri spun ca jucatorii straini, cei aflati la originea acestor tranzactii, vor sa cumpere bonduri romanesti si au nevoie de lei, ceea ce face ca moneda nationala sa se aprecieze.

"I-a cuprins brusc dragostea de leu. E drept ca daca ar fi cumparat bonduri cu o zi inaintea deciziei BNR, poate ca ar fi fost mai castigati. Dar nici acum nu este prea tarziu", au declarat alti dealeri. "Decizia de ieri a BNR a fost una curajoasa, iar asta se vede in piata prin optimismul cu care se tranzactioneaza. Nu stiu daca acest optimism nu este pripit, cata vreme impulsurile de politica monetara ale BNR mai au nevoie de timp pentru a se cupla la miscarile pietei.