Presedintele argentinian Cristina Kirchner l-a concediat joi prin decret pe seful bancii centrale Martin Redrado, pentru ca acesta nu ar fi pus la dispozitia executivului suma de 6,5 miliarde de dolari, necesara achitarii unei transe din datoria externa. Cu o zi inainte de a-l concedia, Kirchner l-a somat pe seful bancii centrale sa demisioneze, dar acesta a refuzat, aratand ca institutia este independenta de Executiv.

Redrado a mai precizat ca inainte de a elibera o suma atat de importanta, are nevoie sa examineze consecintele unei asemenea decizii.

"Presedintele Bancii Centrale, dr. Hernan Martin Pérez Redrado, este demis din functiile sale pentru lipsuri in activitatea sa de functionar", se arata in decretul emis de Consiliul de ministri si semnat de presedintele Kischner.

Seful statului argentinian a mai ordonat Procurorului General sa depuna o plangere in justitie impotriva lui Redrado.

Decizia de ieri a blocat pietele financiare si a provocat panica printre investitori. Deocamdata, functia de guvernator este asigurata de vicepresedintele Bancii Nationale argentiniene, Miguel Angel Pesce.

Juristii spun insa ca decretul de eliberare din functie al lui Redrado este neconstitutional, sugerandu-i acestuia sa il atace in recurs. Redrado a fost numit la sefia Bancii Centrale in 2004, mandatul lui expirand in septembrie 2010.

Potrivit art. 9 din Statutul Bancii Argentinei, pentru a-l putea demite pe guvernator, Guvernul trebuie sa reuneasca Parlamentul si sa obtina acordul unei comisii mixte, ceea ce in actuala structura politica, ar fi destul de dificil.

Redrado a anulat o reuniune a Directoratului Bancii Centrale care ar fi urmat sa aiba loc joi, insa conducerea bancii nationale argentiniene a organizat o intalnire cu caracter informal, se arata intr-un comunicat al institutiei. Argentina are de achitat in acest an peste 13 miliarde de dolari ajunsi la scadenta in contul datoriei externe.