Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca emisiunea in format MP3

Ministrul Finantelor propune introducerea impozitului pe averile mari

Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, ia in calcul posibilitatea introducerii unui impozit pe averile mari. Astfel de impozite exista in mai multe tari dezvoltate, Franta aplicand un Impozit de Solidaritate pe Avere, pentru persoanele cu avere evaluata de Fisc la peste 790.000 euro.

Sebastian Vladescu spune, insa, ca o astfel de masura ar fi dificil de implementat in tara noastra, din cauza ca in Romania sunt multi proprietari, dar majoritatea au un nivel economic scazut.

Sebastian Vladescu a adaugat ca este nevoie si de o mai buna taxare in zona petroliera.

Somajul a urcat in decembrie 2009 la 7,8%

Rata somajului inregistrat in luna decembrie a fost de 7,8%, fata de 7,5% in luna noiembrie 2009 si 4,4% in aceeasi luna a anului 2008.

Numarul total al somerilor inregistrati in evidentele agentiilor judetene a fost de 709.383 de persoane, din care peste 300.000 femei. Cele mai mici rate ale somajului s-au inregistrat in Bucuresti (2,3%), Ilfov (2,4%) si Timis (4,4%), iar judetele cu cei mai multi someri au fost Alba (12,6%), Vaslui (14,0%), si Mehedinti (14,1%).

Trebuie notat ca rata somajului calculat de agentie nu include somajul de durata (somerii care nu au reintrat in campul muncii si care nu mai primesc ajutoare de somaj) si care, potrivit unor analisti, ajung la 4% din populatia activa. In plus, populatia care traieste din agricultura de subzistenta nu este nici ea inclusa in categoria somerilor si nici romanii care lucreaza in afara tarii.

Romania ramane pe ultimul loc in UE la capitolul incredere in economie

Romania continua sa ocupe ultimul loc in Uniunea Europeana intr-un top al increderii in economie, realizat de Comisia Europeana. Totusi, perceptia populatiei si companiilor fata de economie a crescut usor in decembrie, fata de noiembrie, la 64 puncte, de la 62,1 puncte. Din cei cinci indicatori luati in calcul, Romania a inregistrat o evolutie pozitiva a increderii in industrie, servicii si constructii, respectiv o inrautatire pentru sectorul retail. Majoritatea statelor membre au consemnat o imbunatatire a increderii in economie, in timp ce in Polonia aceasta a scazut iar in Olanda a stagnat. Dintre statele mari ale UE, cele mai mari cresteri au fost inregistrate in Marea Britanie (8,2 puncte) si Franta (4,1 puncte). Evolutia pozitiva a fost mai lenta in Italia (2,9 puncte), Germania (1,7 puncte) si Spania (1,2 puncte). Suedia a avut cel mai ridicat grad de incredere din UE in luna decembrie(104,5 puncte), urmata de Danemarca (97,3 puncte), in timp ce Romania, Grecia (64,2 puncte) si Cipru (65,2 puncte) ocupa ultimele pozitii.

EuroIns Romania a lansat o polita de asigurare impotriva virusului A/H1N1

Asiguratorul Euroins Romania a lansat joi o polita de asigurare impotriva virusului A/H1N1, care costa in medie 30-35 euro pe an, limita de despagubire in caz de deces fiind de 5000 de euro. Noul produs este de fapt un supliment la polita de baza, numita asigurarea de accidente, la care prima de asigurare este in medie de 50 de euro pe an.

Conform datelor asiguratorului, in cazul acestei polite perioada de asigurare este de un an, dar nu mai putin de 3 luni, fiind valabila pe teritoriul Romaniei, cu posibilitate de extindere a valabilitatii. In categoria riscurilor asigurate intra convalescenta, spitalizarea si decesul.

Datele Ministerului Sanatatii arata ca pana in prezent, in Romania, virusul A/H1N1 a provocat moartea a 73 de persoane.