Comisionul de rambursare anticipata ar trebui eliminat pentru toate creditele cu dobanda variabila, cu sau fara garantii imobiliare - inclusiv creditele ipotecare - este punctul de vedere pe care il sustine, in continuare, Bogdan Chiritoiu - presedintele Consiliului Concurentei. Bancherii au declarat in mai multe randuri ca nu vor fi de acord cu o asemenea prevedere.

Potrivit Directivei Europene, eliminarea comisionului de rambursare anticipata trebuie aplicata obligatoriu la creditele de consum, in valoare de pana la 75.000 de euro, fara garantii imobiliare.

Bogdan Chiritoiu a declarat in mai multe randuri ca prevederile ar trebui extinse la toate tipurile de credite iar bancherii, prin vocea lui Radu Ghetea, au declarat tot in mai multe randuri ca nu vor accepta asa ceva.

Bgdan Chiritoiu a spus, vineri, 8 ianuarie, ca se va adresa Autoritatii Nationale petru Protectia Consumatorilor, avand in vedere ca aceasta institutie va realiza transpunerea Directivei in legislatia nationala.

"Am vazut pozitia dlui Ghetea, dar speram ca orice agent economic tine cont si de interesul clientilor. Sper sa fie mai flexibili daca avansam in discutii. Nu ma astept ca peste noapte sa se intample ceva, dar macar sa agreem pasii catre trebuie facuti", a mai spus Chiritoiu.

Transpunerea Directivei trebuie realizata pana in luna mai, urmand ca aceasta sa intre in vigoare in luna iunie.