Plenul Parlamentului incepe luni discutiile asupra bugetului de stat si bugetului asigurarilor sociale de stat pentru anul 2010, avizate de comisiile de buget-finante, care au adus modificari fiscale anti-criza, au suplimentat bugetul Ministerului Agriculturii si l-au redus pe cel al ICR, in plus parlamentarii respingand majorarea punctului de pensie.

Partidele politice parlamentare au programate luni reuniuni ale forurilor de conducere dupa care vor anunta daca vor vota sau nu bugetul.

Presedintele PNL, Crin Antonescu, a anuntat duminica, intr-o conferinta de presa, ca liberalii nu vor vota bugetul de stat, considerandu-l departe de a reusi sa lupte eficient impotriva crizei economice.

Vicepresedintele PSD, Constantin Nita, a declarat, duminica, pentru Mediafax ca va propune luni, in Biroul Permanent National al PSD, ca parlamentarii social-democrati sa voteze in plen impotriva bugetului pe 2010 propus de Guvern.

Cele doua bugete au fost aprobate dupa trei zile de dezbateri in comisiile reunite de buget-finante din Parlament, ultima zi fiind si cea mai lunga. Pentru a finaliza lucrarile, parlamentarii au decis sa nu plece acasa pana nu isi vor da votul final. Sedinta maraton, de 18 ore, a durat pana duminica la 4 dimineata, fiind tergiversata de mai multe pauze de consultari, contradictii si glume facute pe seama colegilor, scrie NewsIn.

Una din cele mai importante modificari aduse proiectului de buget de stat a fost suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii cu 2,1 miliarde lei, de la 9,3 miliarde lei anterior, la propunerea comisiilor reunite pentru agricultura, silvicultura si dezvoltare rurala ale Parlamentului.

Si bugetul Ministerului Justitiei a fost suplimentat cu 2,7 milioane lei pentru cheltuieli de personal care sa asigure drepturile salariale sau in natura ale angajatilor din Administratia Penitenciarelor, iar Ministerul Public a primit 500.000 lei suplimentar pentru inchirierea spatiilor necesare functionarii parchetelor din Targu Mures.

Alte bugete care au primit suplimentari au fost cele ale Consiliului National al Audiovizualului (CNA), care a primit in plus un milion de lei pentru salarizarea angajatilor, si cel al Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS), care a fost majorat cu 900.000 lei, bani destinati de asemenea platii salariilor.

Pe de alta parte, parlamentarii nu au votat bugetul prevazut in proiect pentru Institutul Cultural Roman (ICR), care prevedea o majorare cu 30% pentru 2010 a fondurilor fata de anul anterior, la 55 milioane lei. Comisiile au aprobat ulterior un buget similar celui din 2009 pentru institutia condusa de Horia-Roman Patapievici.

Curtea Constitutionala a ramas fara buget

Parlamentarii au respins bugetul Curtii Constitutionale Romane (CCR) cu 22 de voturi "impotriva" si 18 "pentru", dupa ce au considerat ca alocarile bugetare pentru CCR, majorate cu 59%, sunt exagerate. Conform presedintelui celor doua comisii, Viorel Stefan, bugetul CCR prevedea o majorare cu 50,08% a cheltuielilor de personal, cu 34% a cheltuielilor cu bunuri si servicii, cu 59% a celor pe asistenta sociala si tot cu 59% a celor cu servicii publice.

Daca plenul Parlamentului va vota cele doua bugete urmeaza ca presedintele Traian Basescu sa isi dea avizul pentru ca acestea sa intre in vigoare.