Romanii au pierdut in medie 15 lei la salariul brut si 9 lei la salariul net in luna noiembrie 2009 fata de octombrie, arata datele Institutului National de Statistica. Astfel, salariul mediu net a fost in luna monitorizata de 1.366 lei, cu variatii mari intre diferitele sectoare de activitate.

Bancile au redevenit "campionii" salariilor, bancherii castigand in medie 3.426 de lei, de aproape 3 ori mai mari decat media si de circa 5 ori mai mari decat cele mai mici salarii -771 lei, in turism.

Indicele castigului salarial real pentru luna noiembrie 2009 fata de luna precedenta, calculat ca raport intre indicele castigului salarial nominal net si indicele preturilor de consum, a fost de 98,6%. Altfel spus, inflatia a crescut mai mult decat salariul.

Cele mai rapide cresteri salariale au fost in sectoarele extractive (13,7%), iar scaderile salariale cele mai consistente s-au inregistrat in sanatate si metalurgie (scaderi intre 5-8,5%).

"Pentru activitatile din sectorul bugetar tendintele de scadere s-au manifestat atat la nivelul fondului de salarii cat si al numarului mediu de salariati luat in calculul castigului salarial mediu nominal brut si net. Astfel, in luna noiembrie, comparativ cu luna precedenta, nivelul fondului de salarii a scazut cu 15,3% in sanatate si asistenta sociala, cu 13,0% in administratia publica, respectiv cu 11,0% in invatamant", se mai arata in comunicatul Statisticii.

Potrivit INSSE, castigul salarial nominal brut cuprinde: salariile, respectiv drepturile in bani si in natura cuvenite salariatilor pentru munca efectiv prestata (inclusiv pentru timpul lucrat suplimentar), sporurile si indemnizatiile acordate ca procentaj din salariu sau in sume fixe, alte adaosuri la salarii potrivit legii, indemnizatiile pentru concediile de odihna si de studii, zile de sarbatoare si alte zile libere, sumele platite din fondul de salarii pentru concediile medicale, premiile, primele de vacanta si alte sume platite din fondul de salarii inclusiv contravaloarea tichetelor de masa.