Banca Comerciala Romana (BCR) a contractat la sfarsitul lunii decembrie un imprumut de 75 milioane de euro de la Banca Europeana de Investitii (BEI) pentru finantarea de proiecte in industrie, turism, servicii si agricultura, se arata intr-un comunicat al institutiei. Valoarea maxima a unui imprumut este de 12,5 milioane de euro, iar costul total al fiecarui proiect eligibil este de maxim 25 milioane de euro.

De asemenea, BCR beneficiaza de o linie de credit acordata de catre BEI in noiembrie 2006, in valoare de 50 milioane de euro, utilizata pentru finantarea a peste 90 proiecte dezvoltate de intreprinderile mici si mijlocii din Romania, cu precadere in agricultura, zootehnie, industria alimentara, industria producatoare, turism si servicii. Cele mai mari proiecte au beneficiat de imprumuturi de pana la cinci milioane de euro, valoarea medie a creditelor ridicandu-se la 550.000 euro.

Peste 75% din fondurile BEI au fost alocate clientilor BCR care au dezvoltate proiecte realizate cu Fonduri Europene, in cadrul a trei programe nationale: Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR), Programul Operational Sectorial “Cresterea Competitivitatii Economice” si Programul Operational Regional – 4.3 Sprijinirea Dezvoltarii Microintreprinderilor.

Din 1990 pana in prezent, BEI a acordat Romaniei imprumuturi in valoare totala de 7,8 miliarde de euro, din care aproximativ 780 milioane de euro au fost utilizate pentru sprijinirea proiectelor IMM-urilor si municipalitatilor.

BCR gestioneaza active de peste 17,2 miliarde de euro si are in prezent 661 de unitati de retail (pentru populatie si microintreprinderi) si 50 de centre de afaceri.