Fraudele aduse de clienti bancilor se ridica la peste 500 milioane de euro in 2008 si 2009, spun surse din sistemul bancar. Cele mai mari tunuri sunt date de grupurile organizate, dar exista si persoane fizice care isi incearca norocul. De regula, se infiinteaza un srl de apartament care da adeverinte de salariu pe banda rulanta, percepand un comision la fiecare credit luat de la institutiile financiare. O asemenea firma din Galati a luat 60 de credite de la o singura banca, in suma totala de peste 400.000 de euro.

De regula, dupa ce iau banii, patronii firmei inchid afacerea si pleaca in strainatate. Tintele preferate sunt Canada, SUA si Mexic. Exista insa si cetateni care incearca sa „scoata” bani din banca incercand sa ii pacaleasca pe functionarii de la Credite Retail.

Fisa de observatie intocmita de un functionar de banca, intrata in posesia HotNews, demonstreaza ca imaginatia romanilor in materie de inselaciune, nu are limite. Unii merg cu carti de identitate gasite sau furate, pretinzand ca si-au facut operatii estetice. Altii se dau angajati ai unor firme care nu exista, sau spun ca locuiesc la adrese false- nimic nu pare nepermis.

C.C.- spune ca lucreaza la Banca... si ca va aduce maine adeverinta de salariu. Am verificat, sotul ei e in Biroul de Credit cu o suma consistenta imprumutata de la 3 banci.

M.S.- Are venit de 4640 de lei/luna ca director comercial, dar in cartea de munca apare necalificata !!!???

G.F.- Date false. Nu mai lucreaza la firma la care spune. Minte si cu privire la ratele contractate!

- o romanca s-a prezentat cu un buletin fals, sustinand ca si-ar fi facut operatii estetice

-o alta, de 20 de ani, s-a prezentat cu o adeverinta din care reiesea ca munceste de la 11 ani

- multi indica adrese false sau firme inexistente

- nerecunoasterea creditelor luate este o alta minciuna preferata de romani, la solicitarea creditelor

Functionar credite retail, banca comerciala

G.R.- Are 21 ani cu venit de 1150, dar are o adeverinta care atesta vechime de 10 ani!!!! Am sunat la Piraeus si la Bancpost. Aplicase si acolo, fara succes.

J.L.- Venit net de 750 ron, se jura ca prietenul ei are 4800 de lei salariul. El a mai girat pentru alte 16 credite. E periculos! Are si intarzieri la card.

S.B. vrea 40.000, dar nu are domiciliul stabil si nici factura. De respins clar.

N.D.- A solicitat pe mail informatii dar nu a lasat niciun numar de telefon. La adresa indicata nu locuieste nicio persoana care sa il cunoasca.

D.C.- solicita informatii si modelul contractului de credit. Spune ca are un salariu de 4000 de lei, dar hartia nu are stampila ci doar o semnatura..

C.F.- am comunicat prin mail...voia refinantare dar la adresa fizica indicata e camp deschis. De introdus in lista neagra.

D.O.- Are 500 lei venit si vrea 100.000 eur. Spune ca are o firma in SUA prin care va garanta imprumutul.

T.S.- NU SEAMANA CU FOTOGRAFIA DIN BULETIN. Spune ca si-e facut operatie de deviatie de sept si estetica la buze. Vrea 10.000 de euro. De verificat!!!

B.E.- A facut credit la Alpha (mai avea trei, nedeclarate). De bagat in lista neagra.

S.N.- Nu a recunoscut toate ratele. De inclus in lista neagra.

I.M.- Are venit de 1010 ron si o vechime totala de 11 ani. Lucreaza la Ratb.Ce sa facem cu el?

I.L.- Are vechime tot de 3 luni(constructii). Are sotie fara venit. Are carte de munca. Are 2 copii dar doar unul este inregistrat.

V.C.- Are 20 ani. Are venit de 560 ron +bonuri(160). Are card de debit la BRD. Angajat de 2 ani cu contract de munca. In aceeasi firma a lucrat si sotia care acum e in concediu de maternitate cu indemnizatie de 600 ron. La Bancpost ii dadeau 3000 eur la o rata de 558 ron. A venit la noi dar am impresia ca vrea sa ne induca in eroare cu veniturile si ratele.

P.D.- Angajat in propria firma. A fost respins pe motiv de frauda. De verificat pe viitor pt credit firma.

T.C.- Are 2 angajati pentru care dorea credite, unul cu 2290 ron si altul cu 1900. Suspecta de frauda…se cam grabea. Nu a mai revenit.

T.B.- El are venit de 4180 iar sotia de 1000 ron. Au dat avans de 20% din valoarea de 78.000 eur intr-un proiect care a intarziat 3 luni. NU mai au bani si vor un credit de nevoi ca sa aiba din ce achita chiria pe 4 luni. Nu au cum primi la gradul de indatorare standard acceptat.

C.E.- Are un venit de 387 ron (sub limita acceptata).

N.M.- Un ciudat. A venit sa ia credit pentru un vecin care ii ceruse bani imprumut si el nu avea.

C.L.- Angajat al...A dorit credit de la RBS dar nu s-a incadrat la suma dorita si a venit la noi. Mai avea OV (overdraft) de 3500 ron si un credit cu rata de 129 euro. Nu poate dovedi veniturile.

adeverinta semnata si stampilata de el, pe firma la care e asociat unic. Firma e in lichidare. Vrea 24.000 euro.

V.l.- Nu are carte de identitate, spune ca a perdut-o. Vrea 1000 de euro. L-am rugat sa imi dea certificatul de nastere, sa il verific dupa nume. Nu vrea. A zis ca revine maine cu un telefon.

A.E. doreste credit ipotecar in primavara 2011. Are venit 500 euro net +4500 semestrial din contract de comodat(?)

E..C.- Are credit ipotecar de 10.000 euro si unul de nevoi personale de 3000 euro si vrea sa refinanteze aceste credite impreuna cu sotul ei... are credit de 10.000 pe 25 ani. Salariul net este de 350 ron. Nu mi-a lasat o impresie buna.